Cari ubat tradisional perangi jangkitan koronavirus

YAOUNDE – Euloge Yiagnigni Mfopou mempunyai impian menyembuhkan pesakit COVID-19 dengan ubat tradisional sejak wabak koronavirus merebak di Cameroon tahun lalu. Beberapa hari selepas wabak itu, rakannya dijangkiti COVID-19.

“Kami menyaksikan dengan tidak berdaya bagaimana dia meninggal dunia di hadapan kami,” kata ahli kardiologi dan penyelidik berusia 51 tahun itu.

Mfopou memikirkan impiannya dan berusaha mencari penyelesaian herba untuk menyembuhkan rakannya. Kemudian, dia menjumpai tanaman tempatan yang disebut thymus vulgaris. Tumbuhan ini mengandungi molekul dan ubat antiretroviral yang menyederhanakan sistem imun.

Doktor yang sudah mempunyai dua hak cipta untuk penemuan, mengekstrak daun dan ranting tanaman, mengeringkannya dalam keadaan baik untuk membunuh bakteria dan kemudian memprosesnya secara mekanikal untuk mendapatkan serbuk pekat.

Dia kemudian memberikan ubat tersebut kepada rakannya dalam bentuk teh serta antibiotik sebagai pelengkap.

“Tiga hari setelah dia sembuh, suhunya turun dan demam berhenti,” kata Mfopou kepada Xinhua di kemudahan perubatannya terletak di Yaounde, di mana pesakit sekarang datang untuk mendapatkan nasihat dan rawatan.

Mfopou menamakan ubat tersebut sebagai ‘Corocur’, yang bermaksud penawar koronavirus. Pada bulan Mei, Suruhanjaya Perubatan Nasional yang bertanggungjawab untuk memeriksa permohonan kelulusan produk farmasi di Cameroon, menguji dan menyatakan Corocur sesuai untuk digunakan menangkis wabak koronavirus yang setakat ini telah membunuh lebih dari 1,350 dan menjangkiti sekitar 84,210 di Pusat Negara Afrika. Produk tersebut akan digunakan selama tiga tahun, menurut Kementerian Kesihatan Awam negara.

“Ia (Corocur) berkesan lebih daripada 97.3 peratus. Ia merupakan pencegahan dan penyembuhan. Kami telah merawat lebih daripada 2,000 pesakit sejak April 2020,” kata Mfoupou.

Di antara pesakit yang dirawat dengan ubat tradisional adalah David Kuate yang dijangkiti COVID-19 dan hampir kehilangan nyawanya.

“Setelah dua hari (mengambil Corocur) demam berkurang dan pada hari ketiga saya dalam keadaan baik sepenuhnya. Corocur adalah bantuan istimewa dan kami sangat gembira kerana penemuan ini dilakukan di Cameroon,” kata pekerja kesihatan berusia 33 tahun.

Corocur adalah antara empat ubat tradisional yang diluluskan oleh kerajaan Cameroon dan sudah termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting dan dijual di kedai-kedai untuk merawat koronavirus.

Cameroon ingin mempromosikan penggunaan ubat tradisional, yang telah lama berperanan untuk masyarakat orang asli di seluruh negara. Para saintisnya menguji kaedah penyembuh secara menyeluruh dan memberikan mereka kelulusan, kata Salihou Sadou, Pengarah Farmasi, Perubatan dan Makmal di Kementerian Kesihatan Umum.

Katanya, menggabungkan ubat herba dengan perubatan konvensional telah membantu negara menangani wabak tersebut.

“Melalui COVID-19, kami telah mengetahui bahawa kami dapat lebih banyak penyelesaian dari sumber asli kami daripada apa yang datang dari luar negeri. Afrika mempunyai banyak tanaman yang masih belum dieksploitasi,” kata Sadou kepada Xinhua. – Xinhua