Carnival Corp alami kerugian AS$2.8 bilion

AMERIKA SYARIKAT, 26 SEPT – Carnival Corp mengalami kerugian sekitar AS$2.8 bilion pada suku ketiga, tetapi sahamnya meningkat pada Jumaat lepas selepas pengendali kapal persiaran itu mengatakan bahawa tempahan untuk separuh kedua tahun depan berjalan lancar mengatasi tempahan 2019.

Pelabur yang sedang bersiar-siar mencari harapan untuk industri yang dilanda wabak tersebut. Namun, tinjauan jangka pendek tetap suram. Carnival mengatakan kenaikan kes COVID-19 di AS dari varian delta menjejaskan penjualan musim panas ini. Rivals Royal Caribbean dan Norwegian Cruise Line melihat perkara yang sama. Kes virus yang dilaporkan baru-baru ini meningkat sedikit.

Carnival mengatakan kapal purata hanya penuh 59 peratus pada bulan Ogos lalu, tetapi itu adalah peningkatan dari 39 peratuas pada bulan Jun lepas dan pelayaran menghasilkan pendapatan yang cukup untuk menampung kos tunai.

“Kami melaporkan kerugian yang ketara, jadi kami belum pulih, jelas, tetapi ketika melihat ke depan, kami melihat hari yang lebih cerah,” kata CEO Arnold Donald dalam wawancara.

“Sekiranya keadaan terus berubah seperti itu dengan kes COVID-19, kita harus melihat aliran tunai positif ketika armada kita kembali berlayar.” – AP