Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

CDC AS gugurkan notis kesihatan untuk setiap negara

WASHINGTON, 4 OKT – Kerajaan persekutuan membatalkan satu lagi tindak balas terhadap wabak Coronavirus. Pada Isnin, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)AS menggugurkan notis kesihatan perjalanan COVID-19 negara demi negara yang mula dikeluarkan pada awal pandemik itu.

Ini disebabkan, lebih sedikit negara sedang menguji virus atau melaporkan bilangan kes COVID-19. Ini mengehadkan keupayaan CDC untuk mengira risiko pelancong, menurut agensi tersebut.

Jurucakap CDC Kristen Nordlund berkata agensi itu hanya akan menyiarkan notis kesihatan perjalanan untuk negara individu jika situasi seperti varian baharu virus yang membimbangkan mengubah cadangan perjalanan CDC untuk negara tersebut.

CDC masih mengesyorkan agar pengembara sentiasa mendapat maklumat terkini tentang vaksin dan mengikuti cadangan yang terdapat pada halaman perjalanan antarabangsanya.

Halaman itu membahagikan negara kepada tiga kategori iaitu, amalkan langkah berjaga-jaga biasa, langkah berjaga-jaga yang dipertingkatkan atau elakkan perjalanan yang tidak penting.

Sekatan seperti ujian dan keperluan kuarantin telah memperlahankan perjalanan antarabangsa sebelum wabaktersebut, tetapi banyak negara akhirnya menarik balik peraturan tersebut untuk divaksin sepenuhnya dan mendorong orang ramai untuk meningkatkan pelancongan.

Pada awal 2020, sebelum vaksin tersedia, Amerika Syarikat menyekat orang yang baru tiba lebih daripada tiga dozen negara.

Pada tahun 2021, AS sebaliknya mula mewajibkan orang ramai untuk menguji negatif COVID-19 sejurus sebelum menaiki pesawat ke AS. Namun peraturan itu juga akhirnya digugurkan. – AP

Gambar fail menunjukkan orang melepasi papan tanda berhampiran tapak ujian COVID-19 di Terminal E di Lapangan Terbang Logan, Boston, 21 Disember 2021. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -