Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Cef muda mahu kembang kari ala Jepun

  JEPUN – Seorang pemuda Sri Lanka telah membuka sebuah restoran kari ala Jepun di Chiyoda Ward, Tokyo dengan tujuan ingin menyebarkan kari negara itu ke seluruh dunia.

  Nasardeen Mohamed Ajath, 29, pemilik NikoNiko Halal Mazemen & Curry yang terletak di daerah Kandasudacho, pertama kali datang ke Jepun pada 2015 untuk belajar.

  Sebagai seorang Muslim dan tidak boleh makan atau minum makanan yang tidak halal, dia menghadapi masalah mencari sumber makanan yang boleh dimakan semasa berada di wilayah Tochigi.

  “Saya tidak tahu hidangan mana yang boleh untuk saya makan, jadi saya terpaksa menggoreng telur dan memakannya,” ingat Ajath.

  Selepas menamatkan pengajiannya di sekolah vokasional, Ajath berpindah ke Tokyo pada 2019 untuk mencari pekerjaan.

  Nasardeen Mohamed Ajath menunjukkan hidangan karinya di restorannya di Chiyoda Ward, Tokyo. – ANN/The Japan News
  NikoNiko Halal Mazemen & Curry yang terletak di daerah Kandasudacho. – ANN/The Japan News
  Kelihatan Ajath menunggang basikal untuk membeli bahan selepas waktu makan tengah hari. – ANN/The Japan News

  Dia kemudiannya terjumpa hidangan yang akan mengubah hidupnya iaitu kari ala Jepun halal yang dihidangkan oleh rangkaian restoran kari Ichibanya Co. mengejutkan lelaki Sri Lanka itu.

  “Ia sama sekali berbeza daripada kari di Sri Lanka. Satu hidangan baharu untuk saya, dan ia sangat sedap,” katanya.

  Ajath pernah bekerja di kedai roti di negara asalnya, dan memasak adalah kemahirannya.

  Dia mula merancang untuk membuka restoran kari ala Jepun di mana orang Islam yang melawat Jepun tidak akan berasa bimbang tentang makan makanan itu. Pada masa itu, ramai pelancong asing melawat negara ini.

  Dia mengasah kemahiran membuat kari pekat ala Jepun dengan bekerja sambilan di restoran kari.

  Kemudian, pada Januari 2021, dia membuka restorannya di hadapan sebuah masjid. Selain kari, restoran ini menyajikan mi tanpa sup mazesoba, satu lagi makanan kegemaran Ajath di Jepun.

  Disebabkan oleh wabak koronavirus yang berpanjangan, bilangan umat Islam yang mengunjungi masjid di hadapan restorannya telah berkurangan.

  Dan bilangan pelancong asing ke Jepun juga tidak kembali ke tahap pra-pandemik. Ajath telah bertahan dengan mengambil langkah-langkah dan tindakan seperti menyajikan kari Sri Lanka kepada pelanggan Jepun.

  Di dinding restorannya terdapat peta dunia di mana pelanggan telah menyematkan pin kampung halaman mereka.

  “Saya mahu mengisi peta ini dengan banyak pin,” kata Ajath. “Saya ingin membuka restoran di luar negara dan menyebarkan kari ala Jepun ke seluruh dunia.” – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -