Celtics rampas rekod terbaik NBA

NEW YORK, 28 MAC – Boston merampas pendahuluan Eastern Conference, Phoenix menewaskan Philadelphia dalam pertembungan NBA Finals dan musim Kyrie Irving terjejas semalam oleh Charlotte Hornets.

Jayson Tatum menjaringkan 34 mata dan Jaylen Brown menyumbang 31 mata dan 10 rebound untuk memimpin Boston Celtics meraih kemenangan keenam berturut-turut mereka, menyingkirkan Minnesota 134-112.

Celtics menjaringkan paling banyak mata dalam separuh musim untuk merebut mata pendahuluan separuh masa 72-49 dan meningkat kepada 47-28, menyaingi Miami untuk rekod terbaik dalam Eastern Conference.

“Pilihan pemain adalah penting. Kami pastinya mahu mengambil kesempatan ke atasnya,” kata Brown. “Namun pada masa yang sama, kami terpaksa bermain menentang siapa yang akan berlawan dengan kami.

“Eastern akan menjadi medan pertempuran, maka kami tidak melarikan diri daripada sesiapa.”

Aksi Jayson Tatum dikawal Jaylen Nowell dalam perlawanan di antara Minnesota dan Boston Celtics di Boston pada 27 Mac 2022. – AP

Juara bertahan Milwaukee dan Philadelphia 76ers menduduki tempat ketiga berdasarkan 46-28 sementara Chicago, Toronto dan Cleveland berada dalam sasaran lima perlawanan.
Brown memetik pemulihan masalah kecederaan yang menghambat pemain Boston atas serangan dilancarkan pada akhir musim.

“Kami sudah sihat,” katanya. “Saya terlepas kira-kira 15 perlawanan. Saya menghadapi masalah hamstring.

“Saya rasa lebih cergas sekarang. Rakan kami rasa sihat. Kami hanya perlu berlatih lebih dan sekarang kami telah kembali.”

Laporan perubatan mendedahkan beberapa berita buruk dengan pemain Celtics Robert Williams mengalami kecederaan lutut kiri. Dia hanya bermain 24 minit dengan mengutip 13 mata dan 10 rebound.

Philadelphia telah naik ke tangga teratas Eastern Conference tetapi tewas 114-104 kepada pemimpin Western Conference Phoenix, yang mencatat rekod terbaik liga kepada 61-14 dengan kemenangan kelapan berturut-turut.

Pemain Philadelphia Joel Embiid menjaringkan 37 mata dan merebut 15 rebound sementara Tyrese Maxey mencatat 18 mata dan Tobias Harris menyumbang 17 mata. – AFP