Cendawan organik jana sumber pendapatan wanita Palestin

GAZA – Selepas sebulan penanaman, seorang wanita Palestin menuai sekitar 150kg cendawan tiram organik di ladang kecil yang didirikannya di kawasan rumahnya.

Alaa al-Masry, 26, berkata beliau gembira kerana akhirnya dia berjaya menuai produk pertaniannya yang pertama.

Dia menjual semua cendawan tiram ke pasaran tempatan, memperolehi wang untuk kali pertama sejak dia lulus dari universiti.

“Ia adalah perasaan yang hebat untuk menjana pendapatan selepas sebulan melakukannya,” kata wanita muda itu kepada media sambil membawa kotak kecil cendawan tiram.

Al-Masry menghadiri kursus latihan pertanian organik yang dianjurkan oleh Kementerian Pertanian Gaza. Selepas tamat kursus latihan, al-Masry memulakan projeknya dan menubuhkan ladang cendawan tiram pertama di wilayah yang dikepung. Ladang itu, meliputi kira-kira 150 meter persegi, mengandungi berpuluh-puluh beg sederhana yang dipenuhi dengan jerami dan gipsum dan digantung di siling bilik. Beg ini digunakan untuk penanaman cendawan tiram.

Alaa al-Masry mendirikan ladang kecil tiram organik di rumahnya dengan keluasan kira-kira 150 meter persegi, mengandungi berpuluh-puluh beg sederhana yang dipenuhi dengan jerami dan gipsum dan digantung di siling bilik untuk penanaman cendawan tiram. – Xinhua
Alaa al-Masry sedang memeriksa tanaman cendawan tiramnya serta memantau suhu dan kelembapan di dalam bilik. – Xinhua

Al-Masry menghabiskan sebahagian besar harinya untuk menjaga ladangnya, kerana dia memeriksa beg yang berbuaian dan menyemburkannya dengan air, serta memantau suhu dan kelembapan di dalam bilik.

“Cendawan tiram dianggap sebagai sumber protein,” kata-nya sambil menambah ia boleh menjadi alternatif daging.

Wujudnya idea untuk menubuhkan ladangnya sendiri selepas dia gagal mencari pekerjaan dalam bidang pengajiannya memandangkan keadaan ekonomi yang teruk yang dialami oleh orang Gaza.

Dia pernah bekerja sebagai pembuat filem. Bagaimanapun, beliau berhenti kerja kerana kekurangan peluang pekerjaan berikutan keadaan ekonomi yang semakin buruk, kata al-Masry. Israel telah mengenakan sekatan yang ketat di Semenanjung Gaza, sejak gerakan Islam Hamas merampasnya pada tahun 2007.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu berulang kali memberi amaran tentang kemerosotan kemanusiaan di Gaza. Pada tahun 2019, ia mengeluarkan laporan amaran bahawa Semenanjung Gaza tidak sesuai untuk didiami jika Israel terus mengenakan sekatan di wilayah itu.

“Kami tidak boleh menerima sebagai tebusan kepada keadaan politik,” kata al-Masry, sambil menambah bahawa “adalah penting untuk berjalan seiring dengan masa depan kami walaupun ia sukar untuk kami.” Al-Masry boleh menanam kira-kira 150kg cendawan tiram sebulan. Setiap kilogram cendawan tiram berharga AS$10. Walau bagaimanapun, al-Masry menghadapi pelbagai cabaran, terutamanya dalam proses pemasaran.

“Kadang, ada orang yang lebih memilih produk yang diimport daripada produk tempatan,” jelasnya.

Namun, dia tetap dengan pendiriannya untuk meneruskan projeknya, dengan harapan untuk mengembangkan penanamannya dengan mengembangkan jenis cendawan lain, seperti cendawan Cina dan butang. – Xinhua