Ceritakan saat-saat awal rampasan kuasa Myanmar

YANGON, 12 OKT – Presiden Myanmar yang digulingkan, hari ini, menjelaskan bagaimana dia menolak tawaran untuk berundur dan menyelamatkan dirinya pada saat-saat awal rampasan kuasa Februari lalu, peguamnya berkata.

Win Myint, yang ditahan di samping pemimpin masyarakat Aung San Suu Kyi, membuat komen-komen itu ketika dia memberi keterangan pertama pada perbicaraannya atas dakwaan hasutan di sebuah mahkamah junta.

Pemimpin berusia 69 tahun itu menceritakan bagaimana dua pegawai tentera memasuki biliknya pada awal pagi 1 Februari “dan menggesanya untuk meletak jawatan, memberikan sebab masalah kesihatan,” peguamnya, Khin Maung Zaw berkata.

“Presiden menolak cadangan mereka, berkata kesihatannya baik. Pegawai-pegawai berkenaan memberi amaran bahawa penolakan itu akan membahayakannya tetapi presiden memberitahu mereka bahawa dia lebih rela mati daripada bersetuju,” tambahnya.

Serbuan-serbuan sama juga berlaku di seluruh ibu negara Naypyidaw, menahan pemimpin-pemimpin awam yang penting dan mengakhiri permainan demokrasi singkat tentera berkenaan. – AFP

Gambar bertarikh 6 Ogos 2018 menunjukkan Presiden Win

Myint menanti bagi pertemuan pertama bersama Menteri Luar Jepun, Taro Kono di Istana Presiden di Naypyidaw. – AFP