Ceroboh padang, Lens diarah beraksi tanpa penyokong

PARIS, 21 SEPT – Pihak berkuasa bola sepak Perancis hari ini memerintahkan Lens bermain dalam perlawanan di laman mereka sendiri di belakang pintu tertutup sehingga pengumuman lebih lanjut setelah pencerobohan padang berlaku pada separuh masa perlawanan kemenangan 1-0 ke atas Lille.

Keputusan itu berkuatkuasa di Ligue 1 bermula Rabu depan iaitu perlawanan antara Strasbourg dan Reims pada 1 Oktober. Keputusan akhir akan diambil setelah kes itu diperiksa dengan teliti lima hari kemudian. Jawatankuasa disiplin liga Perancis juga memutuskan untuk tidak membenarkan penyokong lawan, Lille pada perlawanan akan datang, bermula dengan perlawanan di Strasbourg.

Puluhan penyokong Lens menyerbu padang Stade Bollaert-Delelis Sabtu lalu untuk menghadapi peminat Lille setelah ketegangan meletus.

Polis rusuhan telah dikerahkan untuk memisahkan penyokong apabila peminat kedua-dua pihak saling melemparkan kerusi ke dinding. Enam orang cedera ringan dan polis membuat dua tangkapan.

Lens telah mengajukan aduan atas kerosakan yang disebabkan dan penggunaan bom asap, beritahu pendakwa tempatan kepada AFP.

Separuh masa kedua perlawanan ditangguhkan selama 30 minit. Kejadian itu timbul seminggu setelah Nice berdepan insiden serius yang menyebabkan perlawanan pada 22 Ogos lalu menentang Marseille dibatalkan.

Penyokong Nice menceroboh padang dan berdepan dengan Dimitri Payet dari Marseille, yang telah melemparkan botol ke arah penonton. Pergaduhan kemudian berlaku melibatkan pemain dan penonton. – AFP

Polis rusuhan menahan seorang lelaki setelah penyokong Lens menceroboh padang semasa perlawanan Ligue 1 Perancis antara RC Lens dan Lille di Stade Bollaert-Delelis di Lens, pada 18 September lalu. – AFP