CFO Huawei tidak jujur – Peguam keadilan Kanada

VANCOUVER, 13 OGOS – Ketidakjujuran seorang eksekutif kanan syarikat gergasi komunikasi China, Huawei Technologies meletakkan bank berisiko melanggar sekatan AS terhadap Iran, kata seorang peguam jabatan kehakiman Kanada pada sidang penyerahan balik penjenayah semalam.

Kanada menahan Meng Wanzhou, anak perempuan pengasas Huawei dan selaku ketua pegawai kewangan syarikat (CFO) itu, di lapangan terbang Vancouver pada akhir tahun 2018. AS mahu mereka menyerahkannya balik untuk menghadapi tuduhan penipuan.

Penangkapannya menimbulkan kemarahan Beijing, yang melihat kesnya sebagai langkah politik yang dirancang untuk menghalang kebangkitan China.

AS menuduh Huawei menggunakan syarikat kerangka Hong Kong bernama Skycom untuk menjual peralatan kepada Iran yang melanggar sekatan AS.

Dikatakan Meng, 49, melakukan penipuan dengan memperdaya bank HSBC mengenai urusan perniagaan syarikat itu di Iran.

Proses penghantaran balik yang panjang memasuki fasa yang melibatkan perbalahan mengenai permintaan kerajaan AS untuk menyerahkan balik Meng kepada AS.

Peguam jabatan kehakiman, Robert Frater mengatakan Meng tidak jujur ​​mengenai hubungan Huawei dengan Skycom semasa pertemuan dengan eksekutif HSBC.

“Dengan tidak jujur ​​dan menyekat maklumay, HSBC dilucutkan kesempatan untuk melindungi diri,” kata Frater.

Selepas pertemuan itu, HSBC membuat pemindahan wang melibatkan Skycom yang boleh menyebabkan bank menjadi liabiliti, kata Frater.

“Huawei adalah Skycom, kegiatan Skycom dan Huawei menimbulkan risiko sebenarnya bagi HSBC untuk melanggar sekatan AS terhadap Iran,” katanya. – AP

Meng Wanzhou semasa sesi rehat perbicaraan di Mahkamah Tinggi British Columbia di Vancouver, semalam. – AP