Chelsea pecat Lampard, Tuchel jadi pengganti?

LONDON, 25 JAN – Chelsea memecat pengurusnya, Frank Lampard hari ini setelah 18 bulan bertugas, dengan bekas pengurus Paris Saint-Germain (PSG), Thomas Tuchel dilaporkan akan menggantikannya di Stamford Bridge.

Kemenangan pusingan keempat Piala FA 3-1 semalam menentang pasukan Liga Kejuaraan, Luton tidak cukup untuk menyelamatkan Lampard daripada dipecat, setelah pasukannya menduduki ke tempat ke-sembilan dalam Liga Perdana Inggeris (EPL).

Chelsea mengatakan itu adalah ‘keputusan yang sangat sukar’ untuk berpisah dengan pengurus berusia 42 tahun itu, yang menggantikan Maurizio Sarri pada bulan Julai 2019.

“Kami mengucap terima kasih kepada Frank atas apa yang telah beliau capai sepanjang menjadi ketua jurulatih kelab,” kata Chelsea dalam satu kenyataan.

“Namun, hasil dan persembahan baru-baru ini tidak memenuhi harapan kelab, meninggalkan kelab di tengah liga tanpa jalan yang jelas untuk peningkatan yang berterusan.”

Ketua jurulatih Chelsea, Frank Lampard semasa perlawanan EPL antara Leicester City dan Chelsea di Stadium King Power di Leicester, pada 19 Januari. Chelsea mengumumkan pemecatan Lampard hari ini. – AP

Pemilik kelab Rusia, Roman Abramovich berkata, “Ini adalah keputusan yang sangat sukar bagi kelab, terutama kerana saya mempunyai hubungan peribadi yang sangat baik dengan Frank dan saya sangat menghormatinya.

“Dia adalah seorang yang berintegriti tinggi dan mempunyai etika kerja yang paling baik. Namun, dalam keadaan semasa, kami percaya adalah lebih baik untuk menukar pengurus.”

Bekas pengurus PSG, Tuchel, yang dipecat secara tiba-tiba oleh juara Perancis itu pada bulan Disember, bersedia untuk mengambil alih, kata laporan.

Chelsea bergelut di tempat kesembilan dalam kedudukan EPL, 11 mata di belakang pendahulu liga Manchester United.

Mereka telah kalah dalam lima daripada lapan perlawanan EPL mereka selepas permulaan musim yang baik.

Lampard menandatangani perjanjian tiga tahun pada tahun 2019 dan walaupun ada larangan perpindahan, beliau berjaya membawa Blues ke final Piala FA dan di tempat keempat dalam kempen pengurus pertamanya di Stamford Bridge.

Tetapi perbelanjaan besar sekitar £220 juta (AS$300 juta) untuk pemain baharu termasuk Ben Chilwell dan penyerang Jerman, Kai Havertz dan Timo Werner gagal membuah hasil.

Purata mata Lampard bagi satu perlawanan 1.67 adalah terendah dari mana-mana pengurus Chelsea tetap di EPL.

Tuchel sebulan yang lalu ketika dia meninggalkan PSG, kurang dari lima bulan telah membawa mereka ke final Liga Juara-Juara, namun kalah menentang Bayern Munich.

Pemain Jerman berusia 47 tahun itu memenangi gelaran liga berturut-turut dengan PSG, tetapi itu tidak mencukupi untuk memuaskan pemilik kelab Qatar, yang menggantikannya dengan bekas pengurus Tottenham, Mauricio Pochettino.

Sebelum PSG, Tuchel pengurus di Borussia Dortmund, setelah memulakan karier pengurusannya dengan Augsburg dan kemudian Mainz.

Lampard adalah penjaring terbanyak Chelsea dan memenangi tiga gelaran EPL semasa karier gemilangnya di Stamford Bridge dan Liga Juara-Juara serta Europa.

Lampard kemudian menjadi pengurus ke-10 sepenuh masa yang dilantik oleh Abramovich sejak jutawan itu membeli kelab itu pada tahun 2003.

“Dia adalah ikon penting kelab hebat ini dan statusnya di sini tetap tidak dapat dikalahkan,” kata Abramovich. “Dia akan selalu disambut dengan mesra di Stamford Bridge.” – AFP