Chelsea sediakan penginapan bagi kakitangan kesihatan

LONDON, 19 MAC – Chelsea akan memberikan penginapan percuma kepada kakitangan Perkhidmatan Kesihatan Nasional Britain (NHS) di sebuah hotel di Stadium Stamford Bridge ketika pandemik COVID-19.

Pemilik kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Chelsea, Roman Abramovich, akan membiayai perkhidmatan yang akan membolehkan profesional perubatan di London berpeluang untuk berehat jika mereka tidak dapat pulang ke rumah atau menghadapi perjalanan yang jauh.

Skim ini akan dilaksanakan selama dua bulan, tetapi boleh dilanjutkan jika perlu.

Terdapat 1,950 kes COVID-19 yang disahkan dan 71 kematian di Britain.

“Ia diputuskan dengan cara yang terbaik dari Chelsea untuk membantu NHS dengan menyediakan penginapan buat kakitangan NHS. Abramovich akan menanggung semua kos penginapan,” kata Chelsea dalam satu kenyataan.

Pemilik kelab Chelsea, Roman Abramovich akan membiayai penginapan bagi profesional perubatan di London. – AFP

“Ramai kakitangan perubatan akan bekerja dalam syif yang panjang dan mungkin tidak dapat pulang ke rumah atau sebaliknya perlu membuat perjalanan jauh.

Penginapan tempatan itu membantu mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan kakitangan yang penting pada masa kritikal ini.”

Chelsea tidak tahu bila mereka akan kembali berlatih, dengan EPL masih digantung sehingga sekurang-kurangnya 4 April, walaupun tarikh ditetapkan itu ditolak pada pertemuan kelab EPL baru-baru ini.

Tetapi tanpa kehadiran bolasepak, Blues adalah kelab terkini untuk membuat tawaran sokongan masyarakat pada masa krisis ini.

Pemain Liverpool menghulurkan sumbangan £40,000 (AS$48,000) dari kelab untuk membantu menjaga bantuan makanan tempatan.

Aston Villa dan Brighton adalah antara kelab yang menyumbangkan makanan yang disediakan untuk pertandingan akhir hujung minggu lalu kepada badan amal bagi mereka yang tiada tempat tinggal.

Kelab divisyen empat, Stevenage sedang menyediakan satu talian khidmat masyarakat yang akan membantu penduduk tempatan terpencil yang berusia lebih dari 70 tahun dengan keperluan harian seperti penghantaran makanan dan perubatan. – AFP