China akan hantar penasihat polis, peralatan tangani krisis Solomon

BEIJING, 23 DIS – China mengatakan hari ini ia akan menghantar penasihat polis dan peralatan rusuhan ke Pulau Solomon, sehari selepas pasukan pengaman asing dikerahkan semasa bantahan maut bulan lalu mula meninggalkan negara Pasifik itu.

Krisis di pulau dengan 800,000 penduduk itu meledak pada November apabila pembantah cuba menyerang parlimen dan melakukan amukan tiga hari, membakar bandar Chinatown Honiara.

Bantahan itu dicetuskan oleh para pembangkang kepada Perdana Menteri Manasseh Sogavare yang sebahagiannya dicetuskan oleh kemiskinan, pengangguran dan persaingan antara pulau.

Jurucakap kementerian luar negeri China, Zhao Lijian berkata Beijing akan ‘menyediakan sokongan segera’ atas permintaan kerajaan Pulau Solomon, menambah material dan kakitangan yang akan tiba ‘tidak lama lagi’.

Dalam satu kenyataan, kerajaan Solomon berkata ia telah menerima tawaran enam pegawai hubungan China untuk melatih pasukan polisnya dan peralatan termasuk helmet, baton, penangkis dan peralatan ‘tidak berbahaya’ lain. – AFP