Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  China bakal lancar 4 pesawat angkasa lepas tahun depan

  BEIJING, 1 SEPT – Pejabat Projek Angkasa Lepas Pembawa Angkasawan China kelmarin memaklumkan bahawa pesawat angkasa lepas kargo Tianzhou-7, Tianzhou-8, serta pesawat angkasa lepas pembawa angkasawan Shenzhou-18 dan Shenzhou-19 akan dilancarkan pada tahun depan.

  Menurut agenda tugasan penerbangan tahunan 2024, Tianzhou-7 dan Tian-zhou-8 akan dilancarkan di Pusat Pelancaran Angkasa Lepas Wenchang, Hainan untuk membawa barang keperluan angkasawan dan barang keperluan tugasan aktiviti luar kenderaan (EVA).

  Tianzhou-7 dan Tianzhou-8 juga akan membawa kelengkapan dan bahan pendorong untuk memastikan keselamatan operasi, pelbagai muatan dan sampel bagi kegunaan ke angkasa lepas, selain turut akan membawa pulang sampah yang terapung di laluan orbit.

  Sementara itu, kapal pembawa angkasawan Shenzhou-18 dan Shenzhou-19 yang bakal dilancarkan di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan pula akan menghantar dua kru yang masing-masing terdiri daripada tiga orang angkawasan.

  Tugasan utama mereka termasuk melakukan EVA, menjalankan eksperimen sains dan ujian teknologi angkasa lepas serta aktiviti penting lain seperti pendidikan.

  Pada hari sama, pejabat itu turut mengumumkan untuk mengumpul secara terbuka empat logo misi penerbangan hingga 30 September akan datang.

  Individu atau pertubuhan dialu-alukan menyertai kempen itu dan pihak yang terpilih akan dipelawa ke tapak pelancaran untuk menyaksikan misi pelancaran pesawat angkasa lepas. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...