Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

China bantu perkhidmatan kesihatan Afghanistan

KABUL – Berdiri di sebelah katil bapanya yang sakit di Hospital Wilayah Mirwais yang dibina oleh China di wilayah Kandahar selatan Afghanistan, Arefullah berterima kasih kepada China, yang telah menghulurkan bantuan kepada negaranya yang menderita beberapa dekad akibat peperangan.

Arefullah membawa bapanya dari wilayah Uruzgan yang berjiran ke ‘Chinayano Shafakhana’ dalam bahasa Pashto, yang bermaksud ‘Hospital Cina’ untuk mendapatkan rawatan perubatan beberapa hari lalu dan dia berasa lega kerana bapanya yang mengalami masalah mental segera dimasukkan.

“Saya berterima kasih kepada China kerana membina hospital sedemikian di sini beberapa dekad lalu yang memberi manfaat kepada beribu-ribu orang hari ini,” kata Arefullah kepada Xinhua di hospital itu.

Dibina pada akhir 1970an dengan bantuan kerajaan China sebagai hadiah untuk rakyat Afghanistan, Hospital Wilayah Mirwais ialah hospital wilayah utama di wilayah selatan Afghanistan.

Pada mulanya, ia dibina untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan untuk sekitar 400,000 orang tetapi pada masa ini, ia memberi manfaat kepada lebih daripada 5 juta orang.

Orang ramai menerima rawatan perubatan di Hospital Wilayah Mirwais yang dibina oleh China di wilayah Kandahar selatan Afghanistan. – Xinhua

“Hospital ini menyediakan perkhidmatan kepada lima wilayah Zabul, Kandahar, Uruzgan, Helmand dan Nimroz.

“Tetapi kami menerima pesakit dari zon tengah, wilayah barat Herat, Badghis dan Farah. Jadi ini adalah hospital utama seluruh wilayah,” kata ketua hospital, Nematullah Shirzad kepada Xinhua.

Begitu juga, Hospital Jamhoriat adalah satu lagi pusat kesihatan utama yang dibina oleh kerajaan China di Kabul.

“Di Jamhoriat, kami menerima 150 hingga 200 pesakit kecemasan dan kira-kira 80 hingga 120 pesakit untuk dialisis setiap hari,” kata pengamal perubatan Saadat Khan Zazai kepada Xinhua.

Hospital Jamhoriat, sebelum ini mempunyai 110 katil, telah dinaik taraf kepada pusat kesihatan 350 katil oleh kerajaan China.

Kini, ia menempatkan kira-kira 200 pesakit, kata Zazai, sambil menggelar hospital itu ‘bangunan moden dan mewah’. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -