Friday, March 24, 2023
22.9 C
Brunei

-

China bantu sistem kesihatan Afghanistan

KANDAHAR, AFGHANISTAN – Di sebuah hospital yang dibina oleh China di selatan Afghanistan, pesakit yang menunggu rawatan menganggap diri mereka bernasib baik walaupun mereka sakit kerana ramai penduduk hampir tidak dapat mengakses sebarang kemudahan perubatan kerana kemusnahan akibat peperangan dan kekurangan sumber selama bertahun-tahun.

Hospital Daerah Mirwais, yang dibina oleh China lebih empat dekad yang lalu di wilayah Kandahar sebagai hadiah untuk rakyat Afghanistan, dinamai sempena bekas raja Afghanistan Mirwais Khan, dan juga dikenal sebagai ‘Chinayano Shafakhana’ dalam bahasa Pashto, yang berarti ‘Hospital Cina’.

Hospital itu yang memiliki beberapa bahagian seperti pembedahan, kardiologi, neurologi, dermatologi, ginekologi dan obstetrik, serta pediatrik, telah menjadi pusat kesihatan utama di wilayah selatan negara itu, dan menerima pesakit dari Kandahar dan wilayah berdekatan.

Penduduk tempatan Mohammad Ayoub membawa anaknya ke hospital setelah mengalami kecederaan akibat letupan periuk api.

“Saya datang dari wilayah Uruzgan. Ada hospital di Uruzgan, tetapi mereka tidak mempunyai peralatan dan kekurangan bekalan perubatan kritikal. Setelah anak saya cedera, penduduk kampung meminta saya membawanya ke Chinayano Shafakhana di Kandahar, dan mereka mengatakan kemudahannya lengkap,” kata Ayoub kepada Xinhua.

Kelihatan seorang doktor memberi minum seorang pesakit kanak-kanak di Hospital Daerah Mirwais di kota Kandahar, selatan Afghanistan. – Xinhua
Keluarga pesakit yang menerima rawatan menunggu di ruangan menunggu di hospital berkenaan. – Xinhua

“Terima kasih kepada China kerana membina hospital ini beberapa dekad yang lalu. Hari ini kemudahan tersebut memberi perkhidmatan kepada pesakit dan petugas mereka. Hospital ini mempunyai doktor dan jururawat yang profesional dan baik,” katanya.

“Saya dari daerah Garmser di wilayah Helmand. Desa kami terletak di padang pasir. Kami tidak mempunyai klinik kesihatan yang lengkap di Garmser. Saya membawa anak saya yang mengalami kecederaan akibat terbakar. Dia kini pulih di hospital ini,” jelas Mohammad Wali, seorang penduduk Garmser kepada Xinhua.

“Hospital ini, sangat terkenal menerima ratusan pesakit dan mereka yang cedera akibat perang. Ia mempunyai kakitangan yang baik, ini adalah satu-satunya hospital termaju di rantau ini. Kami berpuas hati dengan perkhidmatan hospital di sini,” kata Wali.

“Hospital Daerah Mirwais memiliki 350 tempat tidur ketika mula dibuka, tetapi kemudahannya telah berkembang selama beberapa tahun terakhir. Sekarang, ia memiliki 620 tempat tidur,” kata Dr Mohammad Qasim kepada Xinhua, dengan menyatakan hospital telah menerima kira-kira 30,000 pesakit, termasuk sekitar 7,000 pesakit dalam, secara purata setiap bulan sebelum Amerika Syarikat keluar dari negara itu.

Selepas pengambilalihan Taliban, jumlah kemasukan ke hospital meningkat kira-kira 60,000 dalam satu bulan, termasuk sekitar 10,000 pesakit dalam, kata Qasim, ketua doktor hospital.

“Sekarang negara ini tenang, dan tidak ada pertempuran dan peperangan, sehingga orang dapat bergerak bebas dan membawa pesakit mereka dari desa dan daerah yang jauh ke ibu kota wilayah,” katanya. Kemudahan itu juga telah merawat ratusan pesakit COVID-19 sejak koronavirus dikesan di Afghanistan pada Februari 2020, kata Qasim.

Namun, walaupun keadaan di Afghanistan tetap stabil sejak pertengahan Ogos, negara itu masih mengalami kesulitan ekonomi dan krisis kemanusiaan. Tetapi yang memburukkan lagi keadaan adalah pembekuan bantuan antarabangsa, yang dapat menutup sebahagian besar kemudahan kesihatan awam Afghanistan.

Baru-baru ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran mengenai keadaan kesihatan yang memburuk di Afghanistan, dengan mempertimbangkan akses ke rawatan kesihatan semakin berkurang. Menurut organisasi itu, hanya 17 peratus daripada lebih 2,300 kemudahan kesihatan yang sebelumnya disokong oleh Bank Dunia yang berfungsi sepenuhnya.

“Dua pertiga dari kemudahan kesihatan ini kehabisan ubat-ubatan penting. WHO bekerjasama dengan penderma untuk mengekalkan kemudahan kesihatan ini untuk mencegah peningkatan kematian.”

Peningkatan orang yang mendapatkan rawatan menjadikan hospital tempatan, termasuk hospital China, berada dalam tekanan yang lebih besar.

“Jumlah mangsa yang cedera akibat perang telah menurun hampir menjadi sifar,” kata Qasim.

“Tetapi rumah sakit kami terbebani hingga jumlah pesakit meningkat dua kali ganda di tengah kekurangan kemampuan dan bekalan teruk di beberapa hospital wilayah berdekatan.

“Kami bimbang hospital kami mungkin menghadapi kekurangan keperluan kesihatan penting dan barang perubatan yang menyelamatkan nyawa,” katanya.

Harapan pada saat yang mencabar ini adalah ketibaan bekalan perubatan yang disumbangkan oleh China tepat pada masanya. Sekumpulan bekalan kecemasan dari China baru-baru ini, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul Afghanistan.

Pada majlis penyerahan itu, Duta Besar China ke Afghanistan, Wang Yu menyatakan China akan terus menyediakan bantuan lain termasuk makanan yang tiba tidak lama lagi. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -