China benarkan operasi penerbangan asing terhad

BEIJING, 4 JUN – China berkata hari ini syarikat-syarikat penerbangan asing yang disekat daripada beroperasi di negara itu berhubung kebimbangan virus akan dibenarkan untuk menyambung semula penerbangan terhad, yang kelihatannya meredakan pertikaian dengan Washington susulan rancangan Amerika Syarikat (AS) untuk menyekat syarikat pengangkutan Cina.

Pengumuman Beijing muncul ketika ketegangan antara kedua-dua kuasa besar dunia itu menimbulkan pelbagai isu-isu termasuk pertuduhan Donald Trump berhubung pengendalian China ke atas pandemik itu, Hong Kong dan Huawei.

Pertikaian terbaharu itu berakar dalam Pihak Berkuasa Penerbangan Awam China (CAAC) yang memutuskan untuk mengenakan had ke atas syarikat penerbangan asing berdasarkan aktiviti mereka bermula 12 Mac. Disebabkan pengangkutan AS telah menangguhkan semua penerbangan pada tarikh mereka hadkan telah ditetapkan sifar, penerbangan pengangkutan China ke AS masih diteruskan.

Pada Rabu, AS berkata ia akan menyekat pesawat penumpang China bermula 16 Jun, menimbulkan kebimbangan konfrontasi lain dalam ketegangan dua ekonomi besar itu.
Namun CAAC hari ini berkata semua penerbangan asing tidak tersenarai dalam jadual penerbangan 12 Mac kini boleh beroperasi dalam laluan antarabangsa ke China setiap minggu. – AFP

Gambar fail yang diambil pada 25 Julai 2018 menunjukkan American Airlines Boeing 787 dan Delta Airlines Airbus A350 di lapangan terbangan Beijing. China pada 4 Jun mengatakan ia akan membenarkan penerbangan asing untuk meneruskan semula penerbangan. – AFP