China diminta jangan usir wartawan AS

BEIJING, 24 MAC – Penerbit tiga akhbar utama Amerika telah menulis sepucuk surat terbuka meminta China supaya menarik balik keputusan terbaharu untuk mengusir kebanyakan wartawan mereka yang bekerja di negara itu.

Surat yang disiar di dalam talian hari ini merujuk kepada pandemik koronavirus berterusan, berkata penyingkiran mengancam akses kepada maklumat pada masa ia amat diperlukan. Ia ditandatangani oleh penerbit akhbar The New York Times, The Washington Post dan The Wall Street Journal.

“Tindakan ini, diambil sebagai tindakan balas terhadap pengusiran terbaharu oleh kerajaan Amerika Syarikat (AS), adalah satu yang kami bantah di bawah mana-mana keadaan,” tulis mereka. “Namun ia amat membinasa dan cuai tatkala dunia bergelut untuk mengawal penyakit ini, satu pergelutan yang akan memerlukan aliran bebas berita dan maklumat yang sahih.”

China berkata pada minggu lalu kebanyakan warga Amerika yang bekerja untuk tiga penerbitan itu perlu menyerahkan kad media mereka dalam tempoh 10 hari. Tindakan itu menyusuli keputusan pentadbiran Trump untuk mengehad jumlah visa untuk warga China yang bekerja untuk media negeri utama China di AS.

AS, dalam mengumumkan had visa, memetik pengawasan, gangguan dan ugutan yang meningkat ke atas wartawan Amerika dan wartawan asing lain yang bekerja di China.

Media China termasuk Agensi Berita Xinhua dan cabang penyiar antarabangsa CCTV kini dihadkan kepada 100 visa sahaja. Pada keseluruhannya, mereka menggaji kira-kira 160 warga China di AS, bermakna kira-kira 60 perlu meninggalkan negara itu. – AP

Wartawan The New York Times di Beijing Steven Lee Myers (kiri), berbual dengan wartawan asing selepas menghadiri taklimat oleh jurucakap Kementerian Luar China di Beijing. – AP