Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  China hantar utusan khas ke Ukraine, Rusia

  BEIJING, 12 MEI – China menghantar utusan khas ke Ukraine dan Rusia mulai minggu depan dalam usaha membantu mencapai penyelesaian politik krisis Ukraine, kata Kementerian Luarnya hari ini.

  Li Hui, yang merupakan wakil khas China untuk hal ehwal Eurasia dan bekas duta ke Moscow, juga akan melawat Poland, Perancis dan Jerman, kata jurucakap Kementerian Luar, Wang Wenbin.

  China berkata ia kekal berkecuali berhubung perang Rusia di Ukraine tetapi telah mengisytiharkan ia mempunyai hubungan ‘tiada had’ dengan Moscow dan menyalahkan Amerika Syarikat (AS) dan NATO kerana mencetuskan konflik.

  Beijing telah mengemukakan rancangan damai untuk Ukraine yang sebahagian besarnya ditolak oleh penyokong negara itu, yang mengatakan resolusi hanya boleh dibuat apabila Rusia menghentikan serangannya dan mengundurkan tenteranya dari wilayah Ukraine.

  Pemimpin China, Xi Jinping bercakap melalui telefon dengan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky bulan lalu, menetapkan pentas untuk desakan diplomatik.

  “Lawatan wakil China ke negara-negara berkaitan menyatakan komitmen China untuk mempromosikan keamanan dan rundingan,” kata Wang pada taklimat harian, hari ini.

  Lawatan Li akan bermula minggu depan tetapi jadual terperincinya belum dikeluarkan.

  Beijing sebelum ini mengelak penglibatan dalam konflik antara negara lain tetapi nampaknya cuba menegaskan dirinya sebagai kuasa diplomatik global selepas mengatur rundingan antara Arab Saudi dan Iran pada Mac yang membawa mereka memulihkan hubungan diplomatik selepas berehat tujuh tahun. – AFP China

  Wang Wenbin bercakap semasa sidang media di Beijing pada 9 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -