China hukum dua pegawai antirasuah

BEIJING, 9 Jan – Pihak berkuasa antirasuah tertinggi China telah menghukum dua pegawai kanannya atas kesalahan rasuah dan mengenakan peraturan baru untuk mengawasi penyiasatnya lebih ketat, kata media kerajaan hari ini.

Peraturan baru itu, diluluskan semasa mesyuarat tahunan Suruhanjaya Tengah bagi Pemeriksaan Disiplin (CCDI) pemerintah Parti Komunis pada hujung minggu, yang berhasrat untuk menjelaskan bagaimana penyiasat rasuah negara itu harus berurusan dengan pemberi maklumat, pengurusan kes dan merampas aset, kata akhbar China Daily.

Badan itu juga memutuskan yang dua daripada bekas pegawai kanannya, Wang Zhongtian dan Li Jianbo, akan dihukum atas ‘pelanggaran disiplin’ yang serius, kata agensi berita rasmi Xinhua tanpa memberi butiran lanjut.

Wang telah disingkirkan dari jawatannya, sementara Li telah diberi amaran serius dan diarahkan untuk meletak jawatan.

Rasuah kerajaan semakin menjadi-jadi di China, dan Presiden Xi Jinping telah menjadi pengerusi ke atas kempen antirasuah sejak menjawat jawatannya, yang telah menyaksikan lebih satu juta pegawai dihukum dalam apa yang dibandingkan sebilangan orang seperti penyingkiran politik.

Sekitar 410,000 pegawai, 76 daripadanya memegang jawatan menteri atau lebih tinggi, telah dihukum pada 2016, kata China Daily. – AFP