China janji subsidi tingkatkan penjualan kereta elektrik

BEIJING, 24 APRIL – China menjanjikan lebih banyak subsidi untuk menampung penjualan kereta elektrik yang merosot di tengah pandemik COVID-19 tetapi menetapkan had dengan tidak memasukan model buatan Tesla.

Subsidi dan pelepasan cukai yang akan berakhir pada tahun ini akan dilanjutkan lagi dua tahun sebagai tindak balas kepada pengumpulan faktor-faktor yang tidak menguntungkan seperti krisis COVID-19, kata Kementerian Kewangan kelmarin.

Beijing telah membelanjakan berbilion-bilion dolar untuk subsidi elektrik dengan berharap dapat membersihkan kota-kota yang dicemari oleh asap dan mengambil langkah awal memasuki industri global yang cerah masa depannya itu.

Itu membantu menjadikan China menjadi pasaran elektrik terbesar, menyumbang kira-kira separuh daripada penjualan global.

Tetapi permintaan merosot pada pertengahan 2019 setelah pengawal selia mula mengalihkan beban kepada pembuat kenderaan dengan memotong subsidi dan mengenakan kuota penjualan.

Pengunjung merakamkan gambar kereta konsep elektrik E-SEED daripada pembuat kenderaan China, BYD di Pameran Auto China di Beijing. -AP

Penjualan suku pertama menjunam lebih dari 50 peratus dari tahun sebelumnya setelah China menutup sebahagian besar ekonominya untuk memerangi virus tersebut.

Subsidi akan terhad kepada kenderaan dengan harga di bawah 300,000 yuan (AS$42,500), kata Kementerian Kewangan.

Itu tidak termasuk model ke-3 Tesla yang dibuat di kilangnya di Shanghai, yang berharga 324,000 yuan (AS$45,800).

Tesla adalah syarikat pembuat kereta milik penuh asing pertama di China setelah Beijing memansuhkan peraturan yang mewajibkan jenama global berfungsi sebagai rakan kongsi China.

Model mewah dari sebilangan pesaing China berharga melebihi 300,000 yuan tetapi nilainya lebih murah daripada itu. Keputusan itu sudah dijangkakan setelah beberapa bandar memperbaharui subsidi tahun ini untuk menyokong penjualan yang meningkat.

Kementerian tidak memberikan perincian jumlah yang harus dibayar setiap kenderaan.

Kementerian Kewangan juga mengatakan kenderaan dengan teknologi ‘menukar bateri’ akan dikecualikan daripada had harga. Ia merangkumi NIO, jenama dengan harga lebih tinggi yang disokong oleh pelabur China. – AP