China ketatkan semula sekatan

BEIJING, 22 APRIL – Jangkitan koronavirus (COVID-19) kluster baharu di timur laut China berhampiran perbatasan Rusia memaksa pegawai hari ini untuk mengetatkan sekatan pergerakan ketika mereka berusaha untuk mencegah penularan semula wabak tersebut.

China sebahagian besarnya telah mengekang penyebaran virus yang mengorbankan ratusan ribu jiwa itu, tetapi terdapat kebimbangan yang semakin meningkat terhadap gelombang kes kedua dan wilayah Heilongjiang telah muncul sebagai kluster baharu dalam pertempuran menangani wabak berkenaan.

Wilayah ini telah menyaksikan kemasukan kes yang diimport, kebanyakannya dalam kalangan warga China yang kembali ke negara itu, tetapi jangkitan domestik juga meningkat.

Di ibu kota wilayah Harbin, di mana dua kluster COVID-19 baharu telah dikaitkan dengan penularan di hospital tempatan, di mana orang ramai dan kenderaan dari luar bandar dilarang memasuki zon kediaman, kata para pegawai hari ini. Sesiapa yang tiba dari luar China atau dari kawasan terjejas akan dikuarantin.

Pemeriksaan suhu dan penggunaan penutup mulut dan hidung adalah diwajibkan bagi sesiapa sahaja yang memasuki kawasan perumahan di bandar yang memiliki penduduk lebih 10 juta. Mereka juga mesti mempunyai kod kesihatan ‘hijau’ pada aplikasi telefon yang banyak digunakan, kata pegawai.

Pelajar dari Heilongjiang juga diberitahu untuk tidak kembali ke sekolah atau universiti di bahagian lain di China sehingga diberitahu kelak.

Pegawai mengatakan minggu lalu 35 orang yang mengunjungi atau bekerja di dua hospital bandar telah dijangkiti oleh pesakit berusia 87 tahun yang sedang dirawat kerana strok dan kemudian diuji positif untuk COVID-19.

Terdapat 537 kes COVID-19 yang disahkan hari ini di provinsi tersebut, di mana 384 diimport, data dari Suruhanjaya Kesihatan Nasional menunjukkan.

Sementara itu, tujuh jangkitan domestik baharu dilaporkan di seluruh negara hari ini di mana kesemuanya di Heilongjiang. – AFP

Seorang pekerja menggunakan sut pelindung menunggu untuk memeriksa suhu pemandu di laluan masuk utama tempat letak kereta di salah sebuah kompleks membeli-belah di Beijing, kelmarin. – AFP