Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  China komited bantu keluarkan mangsa penipuan pekerjaan di Myanmar

  KUALA LUMPUR, 16 NOV – China memberikan komitmen untuk membantu membawa keluar rakyat Malaysia yang menjadi mangsa jenayah penipuan pekerjaan di Myanmar, kata Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Fadillah Yusof.

  Beliau berkata pihak China dan Malaysia akan memperincikan bagaimana proses bagi membawa mereka keluar dari Myanmar melalui negara Negara Tembok Besar itu dapat dilaksanakan.

  “Pihak Malawakil kita akan buat follow up bagaimana kita akan mempermudahkan kaedahnya,” katanya kepada pemberita hari ini.

  Terdahulu, Fadillah yang dalam lawatan rasmi sulung ke China dari 12 hingga 19 November, mengadakan pertemuan dua hala dengan Menteri Pentadbiran Am dan Kastam China, Yu Jianhua dan Naib Premier China, Liu Guozhong hari ini.

  Timbalan Perdana Menteri berkata difahamkan terdapat puluhan atau mungkin ratusan kes penipuan pekerjaan melibatkan rakyat Malaysia di Myanmar.

  “Apabila terlibat dengan jenayah scam ini, mereka tidak mempunyai pasport dan tidak dapat keluar dari negara berkenaan, maka kita berusaha dengan apa sahaja prosedur untuk membawa mereka balik,” katanya. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...