Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  China, Korea Utara sambung semula perkhidmatan kereta api

  SEOUL, 27 SEPT – Korea Utara dan China telah menyambung semula perdagangan kereta api rentas sempadan, kata Seoulhari ini, menamatkan penggantungan lima bulan yang dikaitkan dengan COVID.

  Korea Utara telah mengekalkan sekatan tegar sejak permulaan wabak itu, malah perdagangan dengan China dengan talian hayat ekonomi Utara semakin perlahan.

  Perkhidmatan kereta api pengangkutan rentas sempadan digantung pada akhir April, selepas bandar sempadan China Dandong meghadapi wabak COVID, kata laporan pada masa itu, dengan Pyongyang mengesahkan wabak varian Omicronnya sendiri tidak lama kemudian.

  “Kami percaya perkhidmatan kereta api barang telah disambung semula antara China dan Korea Utara,” seorang pegawai dari kementerian penyatuan Seoul, yang mengendalikan hubungan dengan Utara, memberitahu AFP hari ini. Pegawai itu bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

  Kementerian luar China berkata pada Isnin bahawa selepas perundingan mesra negara-negara jiran telah memutuskan untuk memulakan semula pengangkutan kereta api.

  Sebuah kereta api melintasi jambatan yang menghubungkan China dan Korea Utara di Dandong di wilayah Liaoning di timur laut China, 26 September 2022. – AP

  “Kedua-dua pihak akan sentiasa mengukuhkan penyelarasan dan kerjasama, dan secara aktif memastikan operasi pengangkutan kereta api yang selamat dan stabil,” kata Wang Wenbin, jurucakap kementerian luar China.

  Sebuah lokomotif menunda sekitar sepuluh kereta api melintasi jambatan Dandong-Sinuiju dari China ke Korea Utara pada Isnin, lapor agensi Berita Yonhap.

  Korea Utara mengesahkan wabak varian Omicron di ibu negara Pyongyang pada Mei. Ia telah menyalahkan “orang asing” dari Selatan kerana menyebarkan wabak itu.

  Kim Jong Un yang jatuh sakit semasa wabak itu mengisytiharkan kemenangan ke atas virus itu pada Ogos, dan mengarahkan penarikan sistem pencegahan wabak kecemasan maksimum negara tersebut selepas kes yang dilaporkan secara rasmi jatuh kepada sifar. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...