Saturday, June 10, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  China kukuhkan persahabatan melalui pembangunan Mesir

  KAHERAH – Pada pagi November yang sejuk di Kaherah, sekumpulan pekerja pembinaan China dan Mesir bergegas ke kompleks Citystars yang terkenal di ibu negara Mesir untuk memulakan kerja seharian.

  “Walaupun bahasa, budaya, kepakaran seni bina dan teknologi pembinaan kami berbeza, projek bersama itu berjalan dengan lancar,” kata Ahmed el-Sherbini, pengerusi Hexagon Project & Construction Management Consultants Mesir, di bangunan pejabat kompleks itu.

  Sherbini merujuk kepada projek bersama Mesir-Cina untuk mengubah suai Citystars ikonik Kaherah menjadi sebuah kompleks besar yang menyatukan pusat beli-belah, hotel, pangsapuri dan bangunan pejabat.

  Firmanya sedang menyelia projek pengubahsuaian yang bermula pada awal 2021 dan sedang dijalankan oleh China National Chemical Engineering No.16 Construction Co. Ltd. (CNCEC16). Di tapak projek, bahan hiasan dan lampu dari China dipasang oleh pekerja China dan Mesir yang menjalankan keseluruhan proses pengubahsuaian bersama-sama.

  “Bahan yang dibeli dari China adalah berkualiti tinggi dan harga yang berpatutan,” kata Sherbini kepada Xinhua, sambil menunjukkan bahan China bukan sahaja mengurangkan kos tetapi juga mendapat kelulusan pereka.

  Ahmed el-Sherbini, pengerusi Hexagon Project & Construction Management Consultants Mesir, ketika ditemui pemberita. – Xinhua
  Kelihatan seorang pekerja Mesir melaksanakan tugasnya di tapak pembinaan. – Xinhua
  Gambar menunjukkan pemandangan tepi laut di bandar peranginan Laut Merah Sharm el-Sheikh, Mesir. – Xinhua

  Syarikat China itu mengoptimumkan reka bentuk dan mengesyorkan bahan binaan dengan penuh menghormati standard pembinaan tempatan Mesir dan keperluan estetik, katanya, memuji kerjasama yang lancar antara kedua-dua pihak. Projek itu dilihat sebagai penjelmaan Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) China dan Wawasan 2030 Mesir, kedua-duanya menyasarkan pembangunan masa depan.

  Qu Peng, pengarah jabatan antarabangsa CNCEC16, berkata menerusi projek itu, pasukan China berusaha untuk memperkenalkan lebih banyak pemahaman orang Cina tentang reka bentuk seni bina dan teknologi canggih, dan untuk menggabungkan piawaian pembinaan China dengan piawaian Mesir untuk pembangunan bersama di bawah rangka kerja BRI.

  “Tidak seperti projek pembinaan infrastruktur besar biasa, keperluan projek ini tertumpu terutamanya kepada reka bentuk susun atur, hiasan dalaman, pengubahsuaian perabot dan lain-lain,” jelas Qu.

  Kepercayaan bersama antara kedua-dua pihak ini telah membuahkan lebih banyak hasil, kerana CNCEC16 juga sedang menjalankan projek kemasan dalaman untuk kompleks Citystars di bandar peranginan Laut Merah Sharm el-Sheikh, yang meliputi kawasan seluas 7.5 km persegi.

  Pasukan CNCEC16 bertanggungjawab ke atas hiasan dalaman dua hotel dengan 800 bilik dan 690 pangsapuri, yang dijangka siap pada Jun 2023. Bandar pantai berprestij Mesir Sharm el-Sheikh menjadi tuan rumah mesyuarat ke-14 Persidangan Pihak Konvensyen mengenai Kepelbagaian Biologi (COP14) pada 2018 dan akan menjadi tuan rumah Persidangan Perubahan Iklim PBB ke-27 (COP27) pada 2022.

  “Orang Cina dan Mesir di sini belajar antara satu sama lain untuk mengukuhkan kemahiran profesional mereka dan memperoleh banyak kepakaran melalui projek itu,” Zhu Yonglong, pengurus projek hiasan dalaman di Citystars Sharm el-Sheikh, memberitahu Xinhua.

  Zhu menjelaskan pasukan China sentiasa menggunakan pendekatan keserasian untuk menyepadukan piawaian kedua-dua pihak melalui komunikasi dan perundingan berterusan. Sebagai contoh, katanya, teknik mekanikal, elektrik dan paip Mesir menampilkan susun atur mendatar dan menegak yang kemas tetapi rupa dan kualiti struktur penuangan konkrit agak kasar.

  “Oleh itu, pasukan China meluluskan operasi bahagian Mesir dari segi paip dan pendawaian, dan mengesyorkan teknologi pembinaan China dari segi penuangan konkrit berstruktur,” kata pengurus China itu, sambil menyatakan gabungan itu menghasilkan kedua-dua penampilan cantik dan diperkemas, mengurangkan kos dengan ketara.

  Rania Roumani Anis, 43, telah bekerja dalam industri pembinaan selama sembilan tahun termasuk tujuh tahun dengan sebuah syarikat Perancis. Beliau menyertai cawangan Mesir CNCEC16 pada bulan April sebagai penterjemah dan pembantu kepada Zhu. Rania melahirkan keyakinan terhadap keupayaan rakan kongsi Cinanya untuk menyiapkan projek bertaraf tinggi walaupun jadual padat.

  Selain CNCEC16, China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) telah maju dalam membina daerah pusat perniagaan 20 menara besar-besaran di ibu kota pentadbiran baharu Mesir di timur Kaherah.

  “Industri pembinaan Mesir yang berkembang pesat mengalu-alukan penyertaan syarikat dari negara dan budaya yang berbeza,” kata Sherbini.

  Daripada ibu kota pentadbiran baharu Mesir ke Citystars Kaherah dan Sharm el-Sheikh, China dan Mesir pasti akan membangunkan hubungan dan kerjasama yang lebih mendalam dalam industri pembinaan pada masa hadapan, katanya kepada Xinhua. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea S sasar hubungan sihat dengan China

  SEOUL, 9 JUN - Penasihat keselamatan Korea Selatan, hari ini berkata negara itu berhasrat untuk mewujudkan hubungan sihat dengan China yang menekankan amalan saling...
  - Advertisment -