Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  China labur AS$3.8 bilion dalam lombong tembaga dan emas

  BELGRADE, 11 SEPT – China bersedia untuk melabur berbilion dalam lombong tembaga dan emas di timur Serbia, menandakan satu lagi peningkatan dramatik dalam pelaburan di negara Balkan oleh Beijing.

  Menurut memorandum persefahaman yang ditandatangani pada hujung minggu di Xiamen, China, syarikat milik kerajaan China, Zijin Mining, akan melabur AS$3.8 bilion dalam kompleks perlombongan di Bandar Timur Bor.

  “Terima kasih kepada memorandum ini (…) Serbia akan menyelaraskan dengan pengeluar tembaga dan emas terbesar di Eropah, tetapi juga mewujudkan peluang pelaburan baharu,” kata Dubravka Djedovic Handanovic, Menteri Lombong dan Tenaga Serbia, dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam talian.

  Pada 2018, Zijin membeli majoriti pegangan dalam operasi perlombongan tembaga dan emas di Bor selepas usaha beberapa tahun Belgrade untuk menswastakan operasi yang bermasalah itu menemui kegagalan.

  Syarikat perlombongan negara Serbia dahulu merupakan penyokong sektor industri negara itu sebelum runtuhnya negara komunis Yugoslavia pada awal tahun 1990an.

  Namun, ia menjadi beban kepada ekonomi negara yang sedang bergelut disebabkan pengurusan yang buruk dan sekatan antarabangsa semasa era presiden Slobodan Milosevic pada tahun 1990an.

  Tembaga memainkan peranan penting dalam tenaga boleh diperbaharui dan teknologi hijau kerana ciri-ciri terma dan elektriknya yang konduktif – mendorong kepada peningkatan pelaburan dalam operasi perlombongan di seluruh dunia.

  Beijing telah melabur berbilion dalam Serbia dan negara-negara jiran Balkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan harapan untuk memperluas ekonominya di Eropah Tengah.

  Serbia telah mengambil kesempatan ke atas minat China ketika ia berusaha menarik pelbagai pelabur di tengah persaingan berterusan antara Timur dan Barat dalam pengaruh kuasa di Balkan. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...