Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  China lanjutkan ancaman tentera sekitar Taiwan

  BEIJING, 8 OGOS – China hari ini mengatakan ia akan melanjutkan ancaman latihan tentera di sekitar Taiwan yang mengganggu laluan perkapalan dan trafik udaranya serta membangkitkan kebimbangan potensi konflik di rantau yang penting untuk perdagangan global.

  Pengumuman itu semakin meningkatkan ketidakpastian dalam krisis yang tercetus minggu lalu selepas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi melawat Taiwan.

  Eksesais akan membabitkan latihan antikapal selam yang tampaknya menyasarkan sokongan AS bagi Taiwan bagi sebarang potensi kejadian pencerobohan China, menurut pos media sosial dari pemimpin timur sayap tentera parti memerintah, Komunis, Tentera Pembebasan Rakyat (PLA).

  China menuntut Taiwan sebagai wilayah dan pemimpinnya, Xi Jinping telah menumpu untuk membawa pulau demokrasi pentadbiran sendiri itu di bawah kawalan tanah besar, dengan paksa jika perlu.

  Kedua-duanya berpecah dalam 1949 selepas satu perang saudara, namun Beijing menganggap lawatan ke China oleh pegawai asing sebagai mengiktiraf kedaulatannya.

  Tentera mengatakan eksesais membabitkan tembakan misil, kapal perang dan gerakan kapal perang melintasi garisan tengah Teluk Taiwan yang memisahkan kedua-dua belah pihak, adalah respons terhadap lawatan Pelosi.

  China turut mengabaikan seruan untuk meredakan ketegangan dan tiada petunjuk bila ia akan menamatkan sekatan ke atas teluk itu. – AP

  Gambar dikeluarkan Xinhua menunjukkan pesawat PLA menjalankan latihan gempur di sekitar pulau Taiwan, kelmarin. China terus melanjutkan ancaman latihan tanpa tanda-tanda ia akan menamatkan sekatan di sekitar Teluk Taiwan. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya...