Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

China lanjutkan ancaman tentera sekitar Taiwan

-

BEIJING, 8 OGOS – China hari ini mengatakan ia akan melanjutkan ancaman latihan tentera di sekitar Taiwan yang mengganggu laluan perkapalan dan trafik udaranya serta membangkitkan kebimbangan potensi konflik di rantau yang penting untuk perdagangan global.

Pengumuman itu semakin meningkatkan ketidakpastian dalam krisis yang tercetus minggu lalu selepas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi melawat Taiwan.

Eksesais akan membabitkan latihan antikapal selam yang tampaknya menyasarkan sokongan AS bagi Taiwan bagi sebarang potensi kejadian pencerobohan China, menurut pos media sosial dari pemimpin timur sayap tentera parti memerintah, Komunis, Tentera Pembebasan Rakyat (PLA).

China menuntut Taiwan sebagai wilayah dan pemimpinnya, Xi Jinping telah menumpu untuk membawa pulau demokrasi pentadbiran sendiri itu di bawah kawalan tanah besar, dengan paksa jika perlu.

Kedua-duanya berpecah dalam 1949 selepas satu perang saudara, namun Beijing menganggap lawatan ke China oleh pegawai asing sebagai mengiktiraf kedaulatannya.

Tentera mengatakan eksesais membabitkan tembakan misil, kapal perang dan gerakan kapal perang melintasi garisan tengah Teluk Taiwan yang memisahkan kedua-dua belah pihak, adalah respons terhadap lawatan Pelosi.

China turut mengabaikan seruan untuk meredakan ketegangan dan tiada petunjuk bila ia akan menamatkan sekatan ke atas teluk itu. – AP

Gambar dikeluarkan Xinhua menunjukkan pesawat PLA menjalankan latihan gempur di sekitar pulau Taiwan, kelmarin. China terus melanjutkan ancaman latihan tanpa tanda-tanda ia akan menamatkan sekatan di sekitar Teluk Taiwan. – AP

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -