China lapor 61 kes jangkitan koronavirus

BEIJING, 27 JULAI – China merekodkan jumlah tertinggi kes koronavirus dalam tempoh tiga bulan, bahagian yang membimbangkan kemungkinan jangkitan gelombang kedua dan ketiga telah melanda Asia dan Eropah.

China – tempat koronavirus pertama dilaporkan pada Disember tahun lalu telah mencatatkan 61 kes hari ini, jumlah tertinggi sejak April.

Gelombang kedua dipacu oleh kluster dalam rantau berasingan dan pihak berkuasa telah mengumumkan langkah sekatan pergerakan dalam ‘mod perang’ untuk menangani penularan jangkitan maut itu.

Sebahagian besar daripada 57 kes tempatan itu ditemui di Xinjiang, wilayah barat laut Urumqi yang berlaku pada pertengahan Julai.

Program kedua ujian besar-besaran telah dilancarkan kelmarin di bandar yang mempunyai 3.5 juta penduduk untuk memeriksa mereka yang sebelumnya telah diuji negatif, dengan 2.3 juta orang diimbas setakat ini.

Pihak berkuasa China juga telah menjalankan ujian besar-besaran ke atas ratusan ribu orang di pelabuhan Dalian di mana kluster baharu muncul minggu lalu. – AFP

Penduduk beratur bagi menjalani ujian pemeriksaan COVID-19 di pusat pengujian sementara di Dalian, China pada 27 Julai. – AFP