Friday, August 12, 2022
32 C
Brunei

China, Myanmar meterai perjanjian bekalkan vaksin COVID-19 separuh siap

-

YANGON, 23 DIS – Kementerian Perindustrian Myanmar dan Kumpulan Farmaseutikal Nasional China (Sinopharm) memeterai perjanjian pembekalan vaksin COVID-19 separuh siap (semi-finished) kelmarin, di sini.

Duta China ke Myanmar, Chen Hai menyifatkan usaha sama itu signifikan untuk memperkasa kolaborasi kedua-dua negara bagi memerangi pandemik COVID-19.

“Pemeteraian perjanjian tersebut merupakan hasil penting yang dicapai kedua-dua negara dalam kerjasama pembotolan vaksin.

“Saya berharap vaksin Sinopharm keluaran tempatan dapat siap tidak lama lagi dan lebih ramai orang di Myanmar boleh mendapat akses kepada produk kesihatan awam itu,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Menteri Perindustrian Myanmar, Charlie Than berkata kerjasama antara pihaknya dengan Sinopharm satu peristiwa penting. Beliau berharap kedua-dua pihak dapat terus berganding bahu demi menghasilkan ubat-ubatan lain untuk sektor perubatan Myanmar.

Turut sama menyaksikan majlis itu secara maya, Duta Myanmar ke China, U Myo Thant Pe dan Pengerusi Sinopharm, Liu Jingzhen. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -