Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  China perkenal platform awan pengkomputeran kuantum baharu

  BEIJING, 28 MEI – China memperkenalkan generasi baharu platform awan pengkomputeran kuantum, yang membolehkan penyelidik melaksanakan tugas pengiraan yang kompleks dalam awan dan orang ramai mengalami pengkomputeran kuantum pada kelajuan mikrosaat.

  Platform yang dibangunkan bersama oleh Akademi Sains Maklumat Kuantum Beijing (BAQIS), Institut Fizik (IOP) di bawah Akademi Sains China dan Universiti Tsinghua, telah dilancarkan pada Forum Zhongguancun 2023 yang sedang berlangsung di Beijing.

  Ia boleh mengumpulkan kuasa pengkomputeran kuantum tiga cip kuantum superkonduktor yang masing-masing menampilkan 136, 18, dan 10 qubit, pada jarak ruang fizikal 50km.

  Platform itu, yang dibuka untuk ujian sejak November lalu, telah menarik lebih 2,000 pengguna domestik dan asing untuk menjalankan tugas pengkomputeran kuantum lebih daripada 500,000 kali, di mana prestasinya stabil dan cekap, menurut BAQIS.

  “Ekologi pengkomputeran kuantum perlu dibina pada platform awan, jadi kita harus membangunkan platform awan secepat mungkin,” kata Fan Heng, seorang penyelidik IOP. – Xinhua

  Platform tersebut boleh mengumpulkan kuasa pengkomputeran kuantum tiga cip kuantum superkonduktor. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...