China perketat kawalan politik gergasi Internet

BEIJING, 3 OKT – China memperketat kawalan politik ke atas firma gergasi internet China dan memanfaatkan kekayaan mereka untuk membayar kempen untuk mengurangkan kebergantungan pada teknologi AS dan Eropah.

Tindakan anti-monopoli dan keselamatan data yang bermula pada akhir 2020 telah menggegarkan industri itu, yang telah berkembang selama dua dekad tanpa peraturan ketat.

Kebimbangan pelabur telah menyebabkan kerugian AS$1.3 trilion dari jumlah nilai pasaran platform e-dagang Alibaba, pengendali permainan dan media sosial Tencent dan syarikat gergasi teknologi lain.

China mengatakan bahawa penguatkuasaan anti-monopoli akan menjadi dasar utama hingga tahun 2025. Ia berkata bahawa persaingan akan membantu mewujudkan pekerjaan dan meningkatkan taraf hidup.

Presiden Xi Jinping nampaknya akan tetap meneruskan dasarnya walaupun pertumbuhan ekonomi meleset, kata ahli perniagaan, peguam dan ahli ekonomi.

Kelihatan logo Alibaba di luar ibu pejabat Beijing, China, pada 24 Ogos lalu. – AP

“Syarikat-syarikat ini adalah pemimpin dunia dalam sektor mereka dalam inovasi, namun kepemimpinannya bersedia untuk merampas semuanya,” kata Mark Williams, ketua ekonomi Asia untuk Ekonomi Modal.

Tindakan keras itu mencerminkan penekanan Xi terhadap masyarakat untuk menghidupkan semula ‘misi asal’ parti itu untuk memajukan pembangunan ekonomi dan sosial, kata Steve Tsang, pakar politik China di School of Oriental and African Studies di London.

Dia mengatakan ia juga dapat membantu Xi dari segi politik dan seperti dijangkakan, dia meneruskan penggal ketiga lima tahun sebagai pemimpin parti.

Pemimpin China tidak mahu menerapkan semula kawalan ekonomi secara langsung tetapi mahu syarikat sektor swasta menyesuaikan dasar dengan rancangan parti pemerintah, kata Lester Ross, ketua pejabat undang-undang Beijing WilmerHale.

“Yang mereka risaukan ialah syarikat menjadi terlalu besar dan terlalu bebas dari parti,” kata Ross. – AP