Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

China rekod kes harian tertinggi dalam tiga bulan

BEIJING, 29 JULAI – China melaporkan sebanyak 101 kes baharu COVID-19 hari ini, jumlah kes harian tertinggi dalam tempoh tiga bulan, ketika gim, bar dan muzium ditutup di kawasan berisiko.

Daripada jumlah itu, 98 adalah kes jangkitan tempatan, kebanyakannya di wilayah Xinjiang, dengan satu kluster jangkitan yang mula dikesan awal bulan ini menyebabkan ujian saringan besar-besaran dan beberapa sekatan dilakukan.

China sebelum ini berjaya mengawal penularan jangkitan tempatan menerusi perintah berkurung bersasar, sekatan perjalanan dan ujian saringan.

Bagaimanapun, penularan sporadik di beberapa wilayah menggambarkan kesukaran untuk mengekang penularan wabak itu sepenuhnya.

Kali terakhir negara merekodkan jumlah kes baharu yang tinggi adalah pada 13 April lalu, apabila 108 jangkitan direkodkan, dengan majoritinya adalah kes import.

Pihak berkuasa menumpukan pada satu kluster yang dikesan minggu lalu di pusat pemprosesan makanan di Dalian. Pihak berkuasa melaporkan, pekerja di pusat itu menguruskan bungkusan makanan laut tercemar yang diimport dari luar.

Sebanyak 52 kes dikesan di bandar pelabuhan itu sepanjang minggu ini, dengan 30 daripadanya membabitkan kakitangan kilang itu. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -