China sekat 11 warga Amerika sebagai balasan atas tindakan AS

BEIJING, 10 OGOS – China hari ini menyekat 11 warga Amerika termasuk senator Marco Rubio dan Ted Cruz sebagai balasan atas langkah serupa Amerika Syarikat (AS) yang dicetuskan oleh tindakan keras Beijing di Hong Kong.

Washington minggu lalu menuduh 11 pegawai menyekat ‘kebebasan dan proses demokratik’ di Hong Kong termasuk pemimpin bandar itu Carrie Lam dan mengumumkan rancangan untuk membekukan aset AS.

Ia adalah tindakan keras AS sebagai respons kepada pengenalan Beijing mengenai undang-undang keselamatan baharu yang kontroversi bagi wilayah tersebut.

Beijing berkata langkah itu adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa dan ‘campur tangan melampau dalam hal ehwal dalaman China’.

“China telah memutuskan untuk mengenakan sekatan ke atas beberapa orang yang berkelakuan teruk dalam isu berkaitan Hong Kong,” kata jurucakap kementerian luar negeri, Zhao Lijian hari ini dengan pengarah Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan, Kenneth Roth dan presiden Pembiayaan bagi Demokrasi Kebangsaan, Carl Gershman yang juga dalam senarai tersebut.

Pihak berkuasa juga mengeluarkan waran tangkap bagi enam aktivis pro-demokrasi dan melancarkan tindakan keras ke atas aktiviti lain. – AFP