China tangguh pelancaran satelit

BEIJING, 16 JUN – Disebabkan oleh masalah teknikal, China telah menangguhkan pelancaran satelit terakhir untuk melengkapkan Sistem Satelit Navigasi Beidou yang dikatakan menyerupai Sistem Penentududukan sejagat Amerika Syarikat (AS).

Agensi berita rasmi Xinhua mengatakan misi hari ini di atas roket Long March-3 dari pangkalan pelancaran satelit barat daya Xicheng ditangguhkan selepas pemeriksaan dilakukan mengesan ‘masalah teknikal produk.’

Tidak ada maklumat lanjut atau tarikh pelancaran baharu segera diumumkan. Program ruang angkasa China telah berkembang pesat selama dua dekad terakhir ketika kerajaan menumpukan sumber daya utama untuk mengembangkan kemampuan teknologi berkapasiti tinggi – bahkan mendominasi dalam bidang seperti pemprosesan data 5G.

Sebaik saja ia berjaya dilancarkan, interaksi ketiga sistem Beidou ini akan memberikan liputan global untuk masa dan navigasi, yang menawarkan alternatif kepada GLONASS Rusia dan sistem Galileo Eropah serta GPS Amerika.

Versi pertama Beidou, bermaksud ‘Big Dipper,’ dinyahaktifkan pada tahun 2012. Rancangan masa depan memerlukan sistem yang lebih pintar, mudah diakses dan bersepadu.

Pada tahun 2003, China menjadi negara ketiga yang secara bebas melancarkan misi angkasa dan sejak itu telah membina sebuah stesen angkasa eksperimental dan menghantar beberapa penjelajah ke permukaan bulan.

Rancangan masa depan memerlukan stesen angkasa tetap yang berfungsi sepenuhnya dan kemungkinan akan menghantar kru ke bulan, dengan percubaan pertama untuk menghantar pengorbit dan rover ke Marikh mungkin akan dapat dilakukan seawal bulan depan. Sekiranya berjaya, ini adalah satu-satunya negara selain AS yang mendarat di jiran planet terdekat Bumi.

Program ini mengalami beberapa cabaran, termasuk berdepan dengan masalah sebelum pelancaran dan juga kekangan kerjasama daripada pelbagai negara dalam usaha untuk menghantar kru ke angkasa lepas. – AP

Gambar fail pada 6 November 2018 menunjukkan model Sistem Satelit Navigasi Beidou dipamerkan pada Pameran Udara China 2018. Disebabkan oleh masalah teknikal, China telah menangguhkan pelancaran satelit terakhir untuk melengkapkan Sistem Satelit Navigasi Beidou. – AP