China tolak laporan palsu AS mengenai asal COVID-19

BEIJING, 31 OKT – Beijing mengecam kajian perisikan Amerika Syarikat (AS) mengenai asal-usul pandemik COVID-19, hari ini, dengan menggelarnya ‘politik dan palsu’ sambil menggesa Washington untuk ‘berhenti menyerang’ China.

Kecaman Kementerian Luar China itu dibuat beberapa hari selepas Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan AS mengeluarkan versi lengkap penemuannya daripada penilaian 90 hari yang diarahkan oleh Presiden, Joe Biden.

Laporan itu menyatakan, tanpa maklumat baharu, agensi perisikan tidak akan dapat memberikan penilaian yang lebih baik sama ada virus itu muncul melalui penularan haiwan kepada manusia atau kebocoran makmal.

Ia menambah bahawa kerjasama China mungkin diperlukan untuk mencapai penilaian muktamad pada asal usul, walaupun menegaskan bahawa Beijing terus ‘menghalang penyiasatan global’.

Jurucakap Kementerian Luar, Wang Wenbin menjawab dalam satu kenyataan hari ini bahawa China membangkang tegas terhadap penemuan awal yang diterbitkan dalam laporan ringkasan pada Ogos lalu.

“Tidak kira berapa kali laporan ini diterbitkan dan berapa banyak versi yang diada-adakan, ia tidak boleh mengubah sifat ini menjadi politik dan palsu sepenuhnya,” kata Wang. – AFP