Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

China tuduh Washington ingin kuasai teknologi dunia

BEIJING, 31 JAN — China hari ini menuduh Washington mengejar ‘hegemoni teknologi’ berikutan laporan Amerika Syarikat (AS) mungkin meningkatkan tekanan ke atas gergasi teknologinya Huawei dengan menyekat semua akses kepada pembekal Amerika.

Langkah terbaik yang dicadangkan menurut laporan Bloomberg News, The Financial Times dan The Wall Street Journal adalah mengetatkan sekatan yang dikenakan pada 2019 yang mengehadkan akses Huawei kepada cip pemproses dan teknologi lain. Syarikat itu, yang membuat peralatan rangkaian dan telefon pintar, dibenarkan membeli beberapa komponen yang kurang canggih.

Huawei Technologies Ltd., jenama teknologi global pertama China, berada di tengah-tengah konflik antara Washington dan Beijing berbanding teknologi dan keselamatan. Pegawai AS berkata Huawei adalah risiko keselamatan dan mungkin memudahkan pengintipan China, satu tuduhan yang dinafikan syarikat itu.

“China amat prihatin dengan laporan itu,” kata jurucakap kementerian luar, Mao Ning. Dia menuduh Washington ‘terlalu meregangkan konsep keselamatan negara dan menyalahgunakan kuasa negara’ untuk menindas pesaing China.

‘Tindakan sedemikian adalah bertentangan dengan prinsip ekonomi pasaran’ dan ‘hegemoni teknologi secara terang-terangan,’ kata Mao.

Mao menjelaskan Beijing akan ‘mempertahankan hak sah’ syarikatnya tetapi tidak memberikan petunjuk bagaimana kerajaan mungkin bertindak balas. Beijing telah menyatakan hal yang sama selepas tindakan AS terhadap syarikatnya sebelumnya, tetapi selalunya tidak bertindak.

Larangan ke atas penjualan cip pemproses AS termaju dan layanan muzik, peta dan perkhidmatan lain daripada unit Google Alphabet Inc. melumpuhkan perniagaan telefon pintar Huawei.

Syarikat itu menjual jenama telefon pintar Honor kelas rendahnya untuk memulihkan jualan dengan memisahkannya daripada sekatan atas syarikat induknya.

Jabatan Perdagangan bersetuju memberikan lesen eksport kepada syarikat AS bagi membolehkan mereka menjual cip kurang maju dan teknologi lain kepada Huawei yang dianggap bukan risiko keselamatan. Tindakan Itu adalah susulan aduan yang menyebutkan pembekal akan kehilangan berbilion dolar dalam jualan tahunan. – AP

Pelawat berjalan melewati petak firma teknologi China, Huawei di Ekspo PT, Beijing. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -