China wujud aplikasi kenali panda

BEIJING, 17 Mei – China telah mereka aplikasi yang membolehkan orang ramai untuk mengenali panda dengan menggunakan teknologi pengenalan muka, agensi berita Xinhua melaporkan hari ini.

Penyelidik juga telah membina pangkalan data dengan lebih 120,000 gambar dan 10,000 klip video panda gergasi yang membolehkan mereka mengenali haiwan itu dengan betul.

“Aplikasi dan pangkalan data akan membantu kami mengumpulkan data yang lebih tepat dan lengkap mengenai populasi, pengedaran, umur, nisbah jantina, kelahiran dan kematian panda liar, yang tinggal di pergunungan yang dalam dan sukar untuk dijejaki,” Chen Peng, seorang penyelidik di Pusat Pemuliharaan dan Penyelidikan China untuk panda gergasi, memberitahu Xinhua.

China tahun lepas juga mengumumkan rancangan untuk mewujudkan benteng untuk panda gergasi tiga kali ganda saiz Taman Negara Yellowstone untuk menghubungkan dan menggalakkan pembiakan di kalangan populasi liar itu, lapor media negara.

Sekurang-kurangnya 10 bilion yuan (AS$1.6 bilion) telah dianggarkan untuk Taman Nasional Gergasi Panda di barat daya pergunungan China untuk haiwan kesukaan negara itu, lapor China Daily.

Panda gergasi mempunyai kadar pembiakan yang sangat rendah dan status mereka sebagai ‘haiwan terancam’ di bawah Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN). – AFP