Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Chow mahu jadi pensyarah OKU

  KAMPAR – Guru tuisyen, Chow Sak Chin menjadi insan yang paling gembira selepas berjaya menggenggam ijazah kedoktoran pada awal tahun lepas, meskipun berdepan pelbagai kesukaran sebagai orang kelainan upaya (OKU) penglihatan.

  Hilang penglihatan akibat kemalangan pada 1996, beliau bangkit daripada kegelapan untuk menamatkan pengajian dalam bidang pendidikan khas di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) kampus Tanjung Malim.

  Chow, 45, mempunyai harapan menggunung untuk menjadi seorang pensyarah bagi membantu insan sepertinya menimba ilmu pengetahuan dan berjaya dalam kehidupan.

  Bagaimanapun, bapa kepada dua anak itu buntu kerana sehingga kini, masih belum menerima sebarang tawaran berkhidmat sebagai pensyarah walaupun banyak permohonan dihantar ke institut pengajian tinggi sejak Jun tahun lepas.

  “Saya OKU, jadi saya lebih memahami golongan ini sekiranya dilantik menjadi pensyarah dalam bidang pendidikan khas tetapi malangnya tidak diberikan peluang.

  Dr Chow pada temu bual bersama pengamal media di Jalan Industri, Kampar kelmarin. – Bernama

  Dr Chow menggunakan teknologi seperti aplikasi pembaca skrin pada komputer untuk proses pengajaran dan pembelajaran di pusat tuisyennya di Jalan Industri, Kampar kelmarin. – Bernama
  Dr Chow menunjukkan Ijazah Kedoktoran dalam bidang pendidikan khas Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di pusat tuisyennya di Jalan Industri, Kampar kelmarin. – Bernama
  Dr Chow menggunakan teknologi seperti aplikasi pembaca skrin pada komputer untuk proses pengajaran dan pembelajaran di pusat tuisyennya di Jalan Industri, Kampar kelmarin. – Bernama

  Banyak panggilan dibuat dan e-mel dihantar kepada pelbagai pejabat dan agensi tetapi tiada respons,” katanya kepada pemberita di sini.

  Masih menaruh harapan

  Chow berkata beliau kini meneruskan kerjayanya sebagai guru tuisyen bahasa Inggeris sejak 11 tahun lepas di sebuah pusat tuisyen di sini.

  Katanya beliau berupaya mengajar pelajar dengan baik menggunakan teknologi seperti aplikasi pembaca skrin pada komputer dan peralatan untuk proses pengajaran dan pembelajaran.

  “Saya sudah lebih sedekad menjadi guru tuisyen, ibu bapa juga yakin dengan saya untuk mendidik anak-anak mereka,” katanya.

  Masih menyimpan hasrat untuk menjadi pensyarah, Chow berharap para majikan dapat memberikan peluang pekerjaan kepada golongan OKU terutama yang berpelajaran dan berkelayakan. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran