‘Christian Dior: Designer of Dreams’ raikan pengaruh Dior di AS

NEW YORK – Christian Dior menggemparkan pameran yang menelusuri sejarah rumah fesyen Perancis yang legenda dibuka di New York minggu ini dengan sentuhan Amerika selepas kehadiran pecah rekod di Paris dan London.

Tayangan perdana ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ di Muzium Brooklyn pada Jumaat menampilkan lebih daripada 300 gaun haute couture dan gambar, video serta sketsa dari koleksi muzium.

Pameran yang berlangsung hingga 20 Februari, mencatat sejarah 75 tahun Dior, bermula dengan kejayaan menakjubkan couturier Perancis di Paris pada tahun 1947 dengan koleksi Corolle pertamanya.

Ia dengan cepat diubah namanya menjadi ‘New Look’ oleh majalah Amerika, Harper’s Bazaar dan akan merevolusikan fesyen pada masa itu dengan siluet ketat di pinggang
dan skirt bulat yang direka bentuk semula.

Di sebalik kejayaan itu, Dior membuka kedai pertamanya di New York pada tahun berikutnya, pada tahun 1948.

Pameran mencatat sejarah 75 tahun Dior, bermula dengan kejayaan menakjubkan couturier Perancis di Paris pada tahun 1947 dengan koleksi Corolle pertamanya. – AFP

‘Christian Dior: Designer of Dreams’ di Muzium Brooklyn menampilkan lebih dari 300 gaun haute couture serta gambar, video dan sketsa dari koleksi muzium. – AFP

“Pameran ini menunjukkan bagaimana Christian Dior adalah pelopor dalam globalisasi fesyen,” kata kurator Florence Muller kepada AFP.

“Dia merupakan yang pertama mengembangkan jenamanya ke seluruh dunia, membuka cawangan di seluruh dunia, pertama di New York, kemudian di Amerika Selatan dan di seluruh Eropah, di Afrika Utara juga, dan bahkan di Jepun.

Pameran ‘Designer of Dreams’ merupakan kejayaan gemilang di ibu kota Perancis dan Britain masing-masing pada tahun 2017 dan 2019.

Versi New York, yang dibuka pada minggu yang sama dengan Minggu Fesyen, menampilkan pakaian yang tidak termasuk dalam pameran tersebut, kata Muller.

“Di kedainya di 5th Avenue, dia mempunyai bengkel, salun, yang agak serupa dengan yang ada di Paris. Tetapi di sini, dia tidak mereka dan membuat haute couture, dia malah mereka pakaian mewah siap pakai.

“Koleksi itu dipersembahkan kepada media dan pembeli, kemudian dijual di gedung membeli-belah atau butik mewah. Oleh itu, visi gayanya sedikit berbeza, disesuaikan dengan pelanggan Amerika,” katanya.

Antara sorotan yang ditunjukkan ialah patung porselin kecil yang memakai gaun hitam yang direka bentuk sendiri oleh Dior dan diperoleh institusi itu pada tahun 1949.

Ia termasuklah gaun yang dipakai oleh Grace Kelly dan Jennifer Lawrence.

Pameran ini mengesan perkembangan rumah fesyen setelah kematian Dior sendiri pada 1957 ketika berusia 52 tahun, dari pengganti Yves Saint Laurent hingga pengarah kreatif semasa Maria Grazia Chiuri, wanita pertama yang memegang peranan ini.

“Christian Dior mempunyai kehendak ini untuk menjadikan wanita cantik bahagia.

“Dan saya rasa itu adalah mesej sejagat dan sebab itulah nama ini menjadi sinonim dengan keanggunan, kemewahan, kecantikan, dan fesyen di seluruh dunia,” kata Muller. – AFP