Chrysler umum wujud 2,000 pekerjaan

WASHINGTON, 9 Jan – Fiat Chrysler kelmarin mengumumkan bahawa ia telah mewujudkan 2,000 pekerjaan di Amerika Syarikat, tatkala Donald Trump meminta penggiat industri untuk melabur di Mexico.

Firma Amerika-Itali akan melabur AS$1 bilion menjelang 2020 dalam dua daripada kilang-kilang di negeri-negeri Midwestern Michigan dan Ohio, di mana pekerjaan baru akan diperkenalkan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan pada malam pameran auto Detroit.

Loji Pemasangan Trak Warren di Michigan akan menghasilkan Jeep Wagoneer dan Grand Wagoneer, yang kini dihasilkan di Mexico, kata syarikat itu.

Kompleks pemasangan Toledo di Ohio akan membina sebuah trak pikap Jeep baru.

“FCA AS menunjukkan komitmennya untuk mengukuhkan asas pembuatan di Amerika Syarikat,” katanya, sambil menambah bahawa ia telah mewujudkan 25,000 pekerjaan di negara ini sejak 2009.

Trump, yang berkempen dengan janji mewujudkan pekerjaan perindustrian di kawasan tengah Amerika, menjelaskan di Twitter minggu lalu bagi pembuat merancang untuk membina kilang di Mexico.

Beliau menyelar General Motors bagi pembuatan beberapa model Chevy Cruze di selatan sempadan, dan Toyota, yang membina sebuah kilang baru di sana. – AFP