Cinta Laura pertahankan hak perempuan dalam filem

Pelakon popular Indonesia, Cinta Laura mengharapkan lebih banyak penerbit filem di Indonesia dapat menghasilkan karya yang mengetengahkan isu kesetaraan jantina.

Dia percaya bahawa filem mampu menjadi platform terbaik bagi membuka fikiran rakyat mengenai kesetaraan jantina apatah lagi golongan wanita juga mempunyai peranan besar dalam industri filem di Indonesia.

Disebabkan itu, Cinta dilaporkan telah menolak satu tawaran lakonan gara-gara skrip yang diterima tidak seiring dengan hasratnya untuk memartabatkan golongan wanita.

“Pada mulanya, saya sangat tertarik dengan projek itu kerana saya rasakan ia kisah cinta yang boleh buat penonton rasa bahagia. Tapi setelah saya baca skripnya, saya jadi terkejut.

“Bagi saya karekter yang diberi kepada saya itu seorang gadis yang berfikiran singkat, beremosi tanpa ciri-ciri yang kuat,” katanya memetik laporan media.

Katanya, dia juga terkejut dengan penjelasan penulis skrip yang mengatakan karekter gadis itu tidak boleh terlalu menonjol kerana ia bakal membuatkan penonton bosan.

“Saya sangat terkejut bila dia kata seperti itu. Bagi saya apa yang dia katakan itu tidak benar.

“Perempuan yang kuat sebenarnya memiliki pemikiran yang kompleks dan seringkali dikaitkan dengan trauma lebih mendalam.

“Jadi maaf saya tidak boleh memainkan karekter ini kerana saya tidak setuju bahawa perempuan kuat itu membosankan,” katanya. – Agensi

Cinta Laura mengharapkan lebih banyak penerbit filem di Indonesia dapat menghasilkan karya yang mengetengahkan isu kesetaraan jantina. – Agensi