Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Cipta busur sendiri untuk sertai sukan Olimpik

GAZA – Berbekalkan busur yang dibuat sendiri, Ahmed al-Zahhar dan Wasim Naief, dua anak muda Palestin yang berpangkalan di Gaza, bercita-cita untuk menyertai pertandingan memanah di Sukan Olimpik 2024.

“Kami taksub dengan sukan itu kerana wira Arab menggunakan busur memanah dalam peperangan mereka menentang musuh,” kata al-Zahhar, yang telah berlatih dengan Naief sekuat mungkin untuk layak ke Sukan Olimpik Musim Panas 2024 di Paris, Perancis.

Mereka telah mengatasi banyak kesukaran sepanjang perjalanan. Mula-mula mereka tidak dapat menjumpai busur dan anak panah di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat, dan mereka juga tidak boleh mengimportnya dari luar negara kerana sekatan.

Dengan mengambil kira perkara itu, kedua-dua lelaki itu memutuskan untuk membuat busur dan anak panah dengan menggunakan peralatan yang ada di Gaza.

Mereka perlu menghasilkan dua jenis busur, busur kompaun dan busur recurve, untuk pertandingan Olimpik, jelas Naief.

Warga Palestin Ahmed al-Zahhar (kiri) dan Wasim Naief, berlatih memanah di Kota Gaza. – Xinhua
Ahmed al-Zahhar membuat busur dan anak panah di rumahnya di Kota Gaza. – Xinhua

“Kami menggunakan laman sesawang khusus dalam membuat busur untuk mempelajari cara membuatnya secara tempatan,” kata lelaki berusia 31 tahun itu kepada Xinhua.

Al-Zahhar menjadikan sebuah bilik kecil di rumahnya sebagai bengkel, di mana mereka telah mengalami banyak kegagalan dalam usaha mereka untuk membuat busur dan anak panah sendiri.

“Kami juga berkomunikasi dengan pakar antarabangsa di media sosial untuk memastikan reka bentuk kami memenuhi piawaian Olimpik dengan menghantar gambar dan bahan yang kami gunakan,” kata al-Zahhar.

Mereka juga kerap melawat bengkel besi dan pertukangan kayu di Gaza, mengawasi segala-galanya dalam pembuatan busur.

“Kita mesti memberi perhatian kepada setiap milimeter ketebalan hujung dan bahagian tengah,” kata Naief.

Selepas enam bulan bekerja keras, kedua-dua pemuda itu akhirnya berjaya membuat haluan pertama mereka berdasarkan semua petua daripada pakar yang mereka hubungi. Ia menelan belanja AS$1,700.

Sejak itu, mereka sibuk berlatih sukan itu. Pada 2021, kedua-dua lelaki itu menyertai Persekutuan Olahraga Palestin dan mewakili Palestin dalam kejohanan memanah yang diadakan di Iraq.

Untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik, kedua-dua lelaki itu kini berdepan cabaran mencari tempat selamat untuk berlatih sukan itu di kawasan enklaf yang sesak itu, kerana jarak sekurang-kurangnya 100 meter diperlukan bagi mengelak mendatangkan bahaya kepada orang ramai.

Di luar aspirasi mereka untuk menyertai Sukan Olimpik, al-Zahhar dan Naief juga berharap untuk menyebarkan sukan itu di Semenanjung Gaza, dengan membentuk pasukan memanah tempatan yang pertama. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -