Cipta robot mampu diagnosis dan rawatan COVID-19

TANTA, MESIR – Semenjak penularan wabak COVID-19 secara global, langkah-langkah penjarakan sosial merupakan keutamaan sebagai cara untuk membendung penularan virus berkenaan.

Dalam masa yang sama, ramai yang berlumba-lumba menciptakan pelbagai ciptaan atau teknologi yang sedikit sebanyak membantu langkah-langkah pencegahan jangkitan virus.

Tidaklah mengira ciptaan tersebut bergerak secara manual atau bantuan elektronik, namun fungsi dan manfaatnya yang diambil kira. Sebagai contoh mesin pensanitasian tangan, gerbang wap pembasmi kuman dan sebagainya.

Begitu juga Akademi Roboto di kota Tanta di utara Mesir, seorang jurutera mekatronik berusia 26 tahun Mahmoud el-Komy menguji Cira 02, robot yang diciptakan untuk mendiagnosis jangkitan COVID-19 dan rawatan perubatan selepas jangkitan.

Cira 02 merupakan robot berciri wanita berwarna putih, dengan monitor di dada yang memaparkan hasil imbasan sesiapa sahaja yang menghidapi COVID-19. Ia juga mempunyai beberapa sensor dan tempat di mana seseorang boleh meletakkan dagunya untuk ujian PCR COVID-19.

Jurutera mekatronik, Mahmoud el-Komy menguji Cira 02, robot yang diciptakan untuk diagnosis jangkitan COVID-19 dan rawatan perubatan selepas jangkitan. – Xinhua
Robot ciptaan jurutera Mesi, Cira 02 melakukan ujian ke atas seorang lelaki di bandar Tanta, utara Mesir. – Xinhua
Struktur Cira 02, pengembangan versi Cira 01 yang lebih awal, terdiri daripada potongan yang dibuat oleh pencetak 3D yang diciptakan oleh jurutera Mesir. – Xinhua

Cukup untuk seseorang melintas atau berdiri di depan Cira 02 untuk diimbas dan diberitahu dengan suara robot jika suhunya normal atau jika dia disyaki dijangkiti penyakit pernafasan COVID-19.

Penghalang masuk di bahu kanan Cira 02 bertindak sebagai penjaga pintu yang tidak akan membenarkan seseorang yang disyaki dijangkiti wabak itu.

Struktur Cira 02, pengembangan versi Cira 01 yang lebih awal, terdiri daripada potongan yang dibuat oleh pencetak 3D yang diciptakan oleh jurutera Mesir.

“Cira 01 memiliki kemampuan yang terbatas, tetapi Cira 02 memiliki sensor yang lebih baik untuk ujian demam yang lebih cepat dan komunikasi lisan untuk memberi nasihat, menjadi penjaga pintu untuk melindungi tempat-tempat penting daripada pengunjung yang dijangkiti,” kata el-Komy kepada media.

Cira 02 dapat digunakan di tempat sesak , seperti bank, lapangan terbang dan stesen. Ia juga dapat membasmi kuman setempat ketika mengenali orang yang dijangkiti atau mungkin dijangkiti melalui pengecaman wajah, menurut jurutera Mesir itu.

“Sekiranya terdapat jangkitan atau disyaki jangkitan, ia akan membunyikan penggera dan melaporkan orang tersebut kepada pihak berwajib,” jelas el-Komy.

Berdiri dan bergerak dengan empat roda, Cira 02 sepenuhnya robot bebas yang dilengkapi internet benda (IoT), sistem kawalan jauh di mana robot dapat dikendalikan dari mana sahaja di dunia melalui pautan internet yang dapat dihantar kepada siapa pun oleh pencipta.

“Sudah menjadi impian saya sejak kecil lagi untuk melihat Mesir sebagai negara pengeksport teknologi dan bukannya pengguna teknologi,” kata pencipta robot Mesir itu.

Usaha pemuda kreatif itu tidak sia-sia, kerana robotnya disambut baik oleh Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat (MCIT) Mesir.

Yasser Abdel-Bary, pengurus program Industri Elektronik di MCIT, menggambarkan ciptaan el-Komy untuk rawatan perubatan sebagai ‘sesuatu yang memberangsangkan dan tepat pada waktunya.’

“Ketika kami mendengarnya, kami segera menawarkan untuk membantu el-Komy menghasilkan versi Cira 03 yang akan datang di makmal dan kemudahan sokongan teknologi kami yang akan memudahkan pekerjaannya,” kata pegawai Mesir itu kepada media.

“Robot El-Komy dapat dikembangkan dengan memasukkan aplikasi lain dan menangani berbagai penyakit berjangkit pada masa depan, jadi ini adalah projek yang sangat penting,” tambah Abdel-Bary.

Kos untuk menghasilkan Cira 01 dan versi yang dikembangkannya Cira 02 ditanggung oleh parti politik popular Mostaqbal Watan (Masa Depan Bangsa), yang menaja projek ini untuk mendorong kreativiti di Gharbiya dan seluruh negara.

“Adalah tugas saya untuk menyokong anak muda kreatif di wilayah saya, dan menjadi kewajiban setiap pengusaha untuk mendorong pemuda kreatif yang mempunyai idea membina untuk ditawarkan kepada negara,” kata Mohamed Oraiby, seorang ahli perniagaan dan setiausaha Mostaqbal Watan di Gharbiya.

“Kami percaya bahawa pendidikan dan penyelidikan ilmiah adalah asas pengembangan dan kami bersedia menyokong orang kreatif tanpa mengira usia mereka,” tambah Oraiby.

Direka untuk mengajar robotik kanak-kanak, Roboto Academy penuh dengan alat dan aksesori elektronik, dengan poster robot dan bentuk serta frasa ilmiah tergantung di dindingnya.

Abdel-Rahman Hossam, seorang pelajar sekolah menengah berusia 16 tahun, adalah salah seorang daripada dua anak lelaki kreatif yang pernah bekerja sebagai pembantu el-Komy semasa penemuan versi Cira.

“Saya sangat menyukai sains. Saya belajar banyak perkara di Roboto Academy, seperti pemprograman dan reka bentuk robot, dan menyertai beberapa pertandingan ilmiah melalui akademi sejak beberapa tahun ke-belakangan ini,” kata Hossam di akademi itu. – Xinhua