Monday, November 28, 2022
27.1 C
Brunei

-

Cipta semula lukisan musnah

NAHA – Seorang artis muda telah menghasilkan semula lukisan klasik Cina yang hilang dalam kebakaran besar sehingga memusnahkan Istana Shuri di Naha tiga tahun lalu.

Sebuah karya dengan genre burung dan bunga tradisional yang asli adalah khazanah keluarga diraja kerajaan Ryukyu, yang wujud dari abad ke-15 hingga abad ke-19.

Marina Nizoe, 29, yang tinggal di Chatan, wilayah Okinawa, berharap dapat membantu menghidupkan semula lukisan Ryukyu. Dia ketika ini dalam proses menghasilkan semula karya seni, salah satu asas seni Ryukyu, apabila kebakaran berlaku.

Nizoe merancang untuk menderma lukisan yang dihasilkan semula apabila istana yang terbakar itu telah siap dibina.

Bertajuk Birds and Flowers in Snow, lukisan asal itu dicipta oleh artis dinasti Qin Zhang Sheng dan menggambarkan sepasang burung pegar bertenggek berhampiran pokok mati yang dilitupi salji. Pelukis istana kerajaan Ryukyu dipercayai telah mengasah kemahiran seni mereka dengan menghasilkan semula lukisan oleh pelukis China, termasuk Zhang.

Pelukis istana dari dinasti Ryukyu juga diamanahkan untuk mereka bentuk barang lakuer dan kimono.

Marina Nizoe ketika ditemui di Chatan, Wilayah Okinawa. – ANN/The Japan News

Karya mereka telah diedarkan ke Jepun melalui kawasan Satsuma negara itu. Kebakaran pada 2019 memusnahkan 27 buah lukisan, termasuk lukisan yang dihasilkan semula dan lukisan Cina, serta merosakkan enam karya.

Nizoe suka melukis haiwan dan alam semula jadi sejak dia kecil, dan mengambil jurusan lukisan gaya Jepun di Universiti Seni Wilayah Okinawa dan sekolah siswazahnya, yang terletak berhampiran istana. Dia kebanyakannya melukis karya dalam genre burung dan bunga tradisional, tetapi penggunaan warna-warna cerah dan gubahan padat dengan ruang putih yang kecil kadangkala mengundang kritikan keras di pameran kerana bukan lukisan gaya Jepun.

Nizoe berasa kesal malah terfikir untuk berhenti daripada universiti, tetapi kemudian dia belajar tentang lukisan Ryukyu daripada mentornya.

Dipengaruhi oleh kedua-dua lukisan Cina dan Jepun, lukisan Ryukyu adalah berani dan lebih maju. Lukisan itu terkenal dengan warna terang yang membangkitkan sifat Okinawa, dan Nizoe yakin bahawa dia telah melakar kerjayanya melalui lukisan.

Walau bagaimanapun, kaedah penciptaan seni Ryukyu tidak jelas, kerana tiada siapa yang menjalankan kerja pelukis istana yang kehilangan pekerjaan mereka apabila kerajaan itu diambil alih Jepun pada tahun 1879. Banyak karya mereka juga telah hilang dalam Pertempuran Okinawa dan semasa penjajahan Amerika Syarikat.

Nizoe mempelajari seni secara mendalam, terlibat dalam pemulihan lukisan Ryukyu di bingkai gambar dan kedai skrol. Dia juga berulang kali melawat istana, yang menempatkan banyak lukisan Ryukyu.

Kebakaran memusnahkannya

Istana Shuri dijilat api pada awal pagi 31 Oktober 2019. Nizoe mengetahui mengenai bencana itu pada pukul 5:30 pagi melalui mesej daripada seorang rakan dan melihat di televisyen di mana bangunan utama istana itu terbakar dengan teruk.

Pada masa itu, Nizoe sedang ber-usaha untuk menghasilkan semula Birds and Flowers in Snow.

Dia telah cuba mengikut jejak pelukis Ryukyu untuk mengetahui bagaimana lukisan mereka dicipta.

Hanya beberapa hari sebelum itu, dia telah meminta seorang pegawai di Yayasan Churashima Okinawa yang menguruskan istana untuk mengeluarkan lukisan itu daripada simpanan kalis api, dan dia mengambil gambar butirannya dengan mikroskop.

Memandangkan kebanyakan karya seni dalam simpanan selamat, Nizoe menjadi tertekan, menyalahkan dirinya sendiri atas kehilangan lukisan itu.

Setiap kali dia melihat tapak istana yang terbakar, dia berasa kecewa. Menerima galakkan daripada pegawai yayasan dan profesor di universiti, dia mengambil berus cat dan menyelesaikan penciptaan semula Birds and Flowers in Snow pada akhir tahun.

Mengatasi rasa kehilangan

Pada musim bunga tahun ini, Nizoe menamatkan ijazahnya di sekolah siswazah universiti dan mengambil langkah pertamanya sebagai pakar lukisan Ryukyu. Dia telah mengadakan pameran bersama artis Okinawa lain yang dilahirkan di wilayah itu dikembalikan ke Jepun pada tahun 1972. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -