Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Cipta ukiran pada biji buah

-

CHINA – Zhu Mengjia telah menemui dunia baharu di tempat-tempat terkecil dan tidak dapat dipercayai iaitu biji buah. Wanita berusia 29 tahun yang berasal daripada Guangfu di bandar Suzhou, wilayah Jiangsu di China Timur, telah mengukir ciptaan yang sukar dan kecil pada biji yang tahan selama bertahun-tahun.

Dengan sentuhannya, imej haiwan, tumbuhan, bot dan pemandangan taman kelihatan dengan jelas.

Ketika memeriksa menggunakan kanta pembesar, arca halus pada biji masih kelihatan jelas, mengesahkan tekniknya yang sempurna.

“Saya biasanya menghabiskan lima jam sehari untuk melaksanakannya,” kata Zhu.

Tetapi apabila keadaan menjadi sibuk, dia perlu bekerja keras selama lebih daripada 10 jam tanpa rehat. Ukiran biji buah Guangfu dinamakan sebagai warisan budaya tidak ketara negara pada tahun 2008.

Zhu menunjukkan karyanya kepada anak muda di muzium tempatan. – ANN/The China Daily
Zhu Mengjia telah mengukir ciptaan yang sukar dan kecil pada biji yang tahan selama bertahun-tahun. – ANN/The China Daily

Contoh-contoh terawal bentuk seni berkenaan bermula sejak Dinasti Song (960-1279). Kraf tangan rakyat China menikmati populariti yang semakin meningkat semasa dinasti Ming (1368-1644) dan Qing (1644-1911), apabila keluarga diraja memakai ukiran sebagai hiasan bangsawan.

Biji pic, aprikot, walnut, dan zaitun Cina adalah yang paling banyak digunakan, dan di permukaannya diukir imej Buddha, alam semula jadi atau zodiak Cina yang dikatakan menghalau roh jahat.

Seni biji Suzhou telah menyerap asas seni batu, jed, kayu, buluh dan ukiran mikro, kata Zhu.

“Idea mengekalkan bentuk biji, ukiran itu menonjol kerana ketepatan, kehalusan, keanehan dan kepintarannya, menampilkan ciri tempatan yang unik,” katanya.

“Sebagai seorang artis muda, saya ingin mencipta dunia saya sendiri dalam ruang kecil yang tersedia pada biji buah.”

Dilahirkan dan dibesarkan di Guangfu, sebuah bandar kecil berhampiran Tasik Taihu, Zhu telah didedahkan dengan bentuk seni tradisional sejak kecil. Kampung halamannya mempunyai tradisi panjang terhadap ukiran biji buah, jed, Buddha dan kayu cendana.

“Saya mempunyai saudara mara yang terlibat dalam seni itu,” katanya.

Zhu mengembangkan kecenderu-ngan terhadap pertukangan tangan dan telah belajar bermain alat muzik, termasuk guzheng (citer Cina).

Dia belajar di Universiti Seni Nanjing pada tahun 2012, memfokuskan pada seni dan reka bentuk.

Semasa salah satu percutian musim panas, Zhu berdepan cabaran dan daya tarikan terhadap ukiran biji buah. Pada masa itu, dia melawat Xu Zhongying, pewaris ukiran biji buah negara, dengan niat untuk mencipta semula beberapa lukisannya sendiri pada biji-biji buah itu, yang mana pada ketika itu dia menganggap ukiran biji buah tidaklah begitu sukar.

Zhu merasa tidak sabar semasa pelajaran pertamanya ketika Xu memintanya untuk mengasah alatan ukiran. “Saya merasa kenapa perlu membuang masa dan ajar saya cara mengukir dengan segera,” katanya.

Ia tidak mengambil masa lama sebelum Zhu menyedari betapa kerasnya biji buah dan ia memerlukan lebih daripada sekadar kekuatan jari untuk mengukirnya.

Walaupun dengan alat yang diasah, ia mengambil masa yang lama untuk berlatih memahami penggunaan alatan dan mendapatkan kemahiran untuk menyelaraskan tangan, katanya. Kerumitan seni itu membangkitkan semangat Zhu. Dia membuat keputusan untuk kembali ke Guangfu selepas tamat pengajian.

“Saya mempunyai keraguan, terutamanya selepas melihat rakan sekelas saya mendapat pekerjaan di bandar-bandar besar,” katanya.

“Tetapi selepas berfikir lebih lanjut, saya tahu saya perlu melakukan sesuatu yang saya mahu.”

Zhu kemudiannya secara rasmi menjadi perantis Xu dan secara sistematik meneroka pertukangan ukiran biji buah. Bukan kerja mudah membuat ukiran dan menceritakan kisah di atas biji-biji kecil. Ia mengambil beberapa langkah daripada pemilihan biji buah, kepada reka bentuk, lukisan dan ukiran termasuk pelbagai teknik yang meliputi mencungkil, menggilap dan mengikis.

Puluhan alat perlu digunakan, termasuk fail, burin dan gerudi tangan. “Awda tidak boleh melangkau satu langkah, dan ukiran itu mestilah teliti dan tepat,” kata Zhu.

“Kesilapan kecil, akan diperbesarkan dan melemparkan semula barang ke papan lukisan.”

Zhu mengakui dia agak tidak sabar pada mulanya.

“Saya mahu menyelesaikan ukiran dengan lebih cepat, tetapi kesilapan selalu berlaku sebaik sahaja saya cuba mempercepatkan, dan saya sering melukai tangan saya,” katanya.

Berkat tunjuk ajar Xu dan latihan berterusannya sendiri, Zhu beransur-ansur mendapat ketenangan dan kesabaran yang diperlukan untuk menghasilkan ciptaan artistiknya. Semakin dia belajar, semakin dia rasa dia membuat pilihan yang tepat.

“Kemakmuran bandar menarik, tetapi pembangunan luar bandar dan warisan pertukangan seperti itu memerlukan lebih semangat muda,” katanya sambil menambah dia ingin bercerita tentang kampung halamannya melalui ukiran biji buah.

Pada tahun 2014, Zhu membuka studionya sendiri, tetapi tidak lama kemudian mengalami kemunduran. Mesin ukiran melanda pasaran dan artis-artis biji buah tiba-tiba mendapati teknik yang mereka sukar untuk kuasai dan kemahiran yang telah mereka bina selama ini tidak lagi mendapat permintaan yang begitu tinggi.

“Ia sangat sukar, dan saya terpaksa menjalankan kelas untuk mengajar kanak-kanak untuk memastikan studio berjalan, “ katanya.

Tetapi, seperti dalam kes semua seni, mata yang arif dapat membezakan antara ukiran mesin dan tangan terlatih. Pengalaman itu menyedarkan Zhu tentang hakikat bahawa kekurangan pengguna golongan muda menghalang potensi kemakmuran perdagangannya. Dia kemudian mula memikirkan cara inovatif untuk membawa ukiran biji kepada perhatian golongan muda.

Zhu sejak itu komited untuk mempopularkan seni tradisional di kalangan golongan muda dan mengubah warisannya menjadi cita rasa yang lazim. Latihan seni pada tahun-tahun kolejnya membolehkannya menyepadukan elemen moden ke dalam ukiran tradisional dan memenuhi penghayatan estetika generasi muda.

Dia telah mencipta haiwan zodiak Cina yang comel dan taman Suzhou yang megah pada biji buah, serta bebe-rapa dengan unsur-unsur daripada filem sci-fi popular.

Karya-karya tersebut telah berjaya menarik minat golongan muda, seperti yang dilakukan beliau melalui lawatan ke sekolah rendah dan menengah tempatan untuk mempromosikan seni itu.

“Mereka menunjukkan minat yang besar untuk membuat ukiran biji buah mereka sendiri selepas itu, “ kata Zhu.

“Jika kita boleh menarik minat golongan muda dengan mencipta corak mengikut cita rasa mereka, berkemungkinan mereka akan lebih berminat untuk mengambil bahagian dalam kraf tangan kita,” katanya.

Sehingga kini, Zhu berkata dia telah membahagikan perhatiannya sama rata untuk mempromosikan bentuk seni dan mengukir ciptaannya sendiri. Pada pendapat Zhu, kunci kepada ukiran biji ialah meluahkan idea.

“Ia adalah yang paling sukar,” kata Zhu.

“Kadang-kadang saya rasa karya seni mempunyai jiwa dan seseorang dapat melihat pandangan pencipta terhadap dunia dan kehidupan.” – ANN/The China Daily

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -