Cita-cita teknologi UAE dicemari sekatan internet

DUBAI, 26 JAN – Dengan infrastrukturnya yang ultra-moden dan perkhidmatan sambungan-hyper, Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah kuasa teknologi yang baharu muncul, tetapi skandal sekitar aplikasi pesanan popular  telah menyerlahkan kawalan ketat di internet.

Negara kaya minyak itu telah melabur berbilion-bilion dalam teknologi baharu dan perisikan buatan ‘untuk menjadi pelopor dalam penyediaan perkhidmatan pintar’ sebagai sebahagian daripada rancangan pembangunan Wawasan 2021.

Tetapi, walaupun lebih daripada sembilan juta ekspatriat membentuk 90 peratus daripada penduduk, membuat panggilan WhatsApp atau Skype untuk berhubung dengan keluarga di rumah bukanlah tugas yang mudah.

Walaupun suara bebas melalui protokol internet telefoni (VoIP) biasanya digunakan di seluruh dunia, ia tidak boleh diakses melalui perkhidmatan internet biasa di UAE – kecuali untuk aplikasi mudah alih ToTok yang dibangunkan Abu Dhabi.

“Untuk bercakap dengan keluarga saya melalui WhatsApp, saya membeli kad setiap bulan,” seorang pekerja Pakistan memberitahu AFP, sambil memegang tiket kecil dengan kod untuk mengakses rangkaian peribadi maya (VPN), yang membolehkan pengguna memintas sekatan internet. – AFP

Gambar fail menunjukkan pelanggan berkumpul di kedai gergasi teknologi AS, Apple semasa perlancaran iPhone terbaharu pada 17 September 2016, di Mall of the Emirates di Dubai. – AFP