Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  City mula misi pertahankan kejuaraan

  PARIS, 18 SEPT – Manchester City mula mempertahankan kejuaraan mereka dalam Liga Juara-Juara, esok apabila peringkat kumpulan bermula dalam musim terakhir dalam format semasa ketika pertandingan kelab elit Eropah bersiap sedia untuk perubahan radikal.

  Diperkenalkan oleh UEFA pada 2021 pada kemuncak krisis yang menyaksikan kumpulan 12 kelab mengumumkan Liga Super yang bersaingan sebelum segera meninggalkan projek itu, Liga Juara-Juara yang baharu itu akan bermula tahun depan.

  Ia akan menyaksikan bilangan kelab yang terlibat dalam pertandingan itu meningkat daripada 32 kepada 36, dengan semua peserta akan menyertai satu liga tunggal di mana pasukan akan bermain lapan perlawanan, meningkat daripada enam perlawanan yang sedia ada dalam apa yang dikenali sebagai sistem Swiss.

  Oleh itu, ini merupakan kempen terakhir, selepas dua dekad, di mana Liga Juara-Juara akan bermula dengan peringkat kumpulan yang mengandungi lapan bahagian empat pasukan, dengan dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan mara ke peringkat 16 terakhir.

  “Kami yakin bahawa format yang dipilih memberikan keseimbangan yang betul dan ia akan meningkatkan keseimbangan pertandingan,” kata presiden badan induk bola sepak Eropah, Aleksander Ceferin, ketika perubahan kepada Liga Juara-Juara disahkan pada Mei tahun lalu.

  Format yang akan digantikan ini dibawa masuk untuk musim 2003/04, menamatkan percubaan dengan peringkat kumpulan kedua.

  Dari segi simetri dan kesederhanaan ia tidak boleh diperbaiki, dengan separuh pasukan mara dari peringkat kumpulan ke peringkat 16 terakhir.

  Tetapi ini adalah era di mana kelab besar dan pertandingan antarabangsa terus berkembang. Selain itu, terdapat pengiktirafan bahawa peringkat kumpulan Liga Juara-Juara telah menjadi sedikit bosan – AFP

  Reaksi Bernardo Silva (kiri) selepas menjaringkan gol semasa perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris di stadium London di London pada 16 September. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...