Cium kereta selama 50 jam

DILINI Jayasuriya, seorang wanita berusia 30 tahun dari Aus-tin, Texas, baru-baru ini telah memenangi sebuah kereta KIA Optima LX 2017 baharu selepas mencium kereta tersebut selama 50 jam dalam sebuah pertandingan ‘Kiss a KIA’.

Pertandingan tersebut telah ditaja oleh stesen radio iHeart 96.7 KISS FM. Pertandingan ‘Kiss a KIA’ itu telah bermula dengan 20 orang peserta di mana bibir mereka terpacak di kereta baru itu, mencuba nasib untuk memenanginya.

Peraturannya adalah cukup mudah: Mereka yang berjaya atau terakhir mencium kereta tersebut selepas 50 jam akan dikira pemenang. Jika terdapat beberapa peserta masih menciumnya selepas 50 jam, maka pemenang akan diundi secara rawak. Para peserta diberi 10 minit rehat pada setiap satu jam, untuk memberi peluang mereka ke tandas, minum dan meregangkan badan mereka, selepas itu, mereka meneruskan mencium kereta itu, jika tidak mereka akan disingkirkan. Pada hari pertama, seramai lima orang peserta telah menarik diri dan tersingkir dari pertandingan kerana tidak mencium kereta tersebut secara berterusan. “Sebahagian daripada mereka menarik diri secara sukarela, sebahagian daripada mereka disingkirkan kerana tidak mencium kereta itu,” kata Pengarah iHeart Media, Zachary Wellsandt. “Kesemua daripada peserta mempunyai semangat yang tinggi, walaupun sudah tersingkir mereka masih menunjukkan reaksi yang positif dan pulang ke rumah mereka untuk mendapatkan tidur yang secukupnya.”

Manakala pada hari kedua, jumlah peserta yang masih kekal telah berkurangan kepada 11 orang, dan saingan adalah semakin sengit.

“Saya mempunyai lepuh di mulut saya,” kata Alicia Giangiacomo berusia 21 tahun kepada The Statesman.

Para peserta diberi 10 minit rehat pada setiap satu jam, untuk memberi peluang mereka ke tandas, minum dan meregangkan badan
Para peserta diberi 10 minit rehat pada setiap satu jam, untuk memberi peluang mereka ke tandas, minum dan meregangkan badan
Dilini Jayasuriya (baju merah) pemenang bertuah KIA Optima LX 2017 dalam pertandingan itu.
Dilini Jayasuriya (baju merah) pemenang bertuah KIA Optima LX 2017 dalam pertandingan itu.

“Hidung anda sangat merah,” kata seorang wanita kepada salah seorang peserta pada waktu rehat. “Betul, itu sungguh menyiksakan,” jawab beliau.

Untuk mengisi masa-masa yang ada, beberapa peserta kelihatan memakai fon kepala dan mendengar muzik, manakala yang lain melihat telefon pintar mereka atau hanya bersandar ke hadapan dengan mata mereka tertutup. Apabila 50 jam sudah tamat, pada pukul 9 pagi (hari ketiga), tujuh peserta masih bersaing untuk memenangi KIA Optima LX. Sebagaimana dalam syarat-syarat pertandingan, mereka dibenarkan untuk mengalihkan bibir mereka dari kereta itu, dan nama pemenang diundi secara rawak.

Berusia 30 tahun, Dilini Jayasuriya adalah pemenang bertuah, dan naib juara juga menerima hadiah sagu hati berupa tiket konsert.

Ini bukanlah kali pertama orang ramai bersaing dalam pertandingan mencium kereta dalam jangka masa yang lama bagi memenangi sebuah kereta. China juga pernah mengadakan pertandingan pelik ini sejak tahun 2007, dan Mashable melaporkan bahawa sebuah pengedar kereta pernah mengadakan acara mencium kereta selama 70 jam pada tahun 2012.

Apa yang membezakan daripada acara-acara pertandingan ‘mencium kereta’ yang ada sebelum ini adalah ianya telah disiarkan dalam Facebook secara langsung bagi tatapan semua orang.