Clijsters, Osaka, Venus sertai Terbuka AS di New York

NEW YORK, 31 JULAI – Juara Grand Slam empat kali, Kim Clijsters adalah antara empat pemenang gelaran utama yang diberi wildcard semalam dalam kejohanan WTA untuk acara tuneup Terbuka AS bulan depan di New York.

Pemain Belgium berusia 37 tahun itu diberi wildcard untuk Terbuka Barat dan Selatan oleh Naomi Osaka dari Jepun dan pemain Amerika Syarikat, Venus Williams, Sloane Stephens dan Caty McNally.

Acara ini, yang biasanya diadakan di Cincinnati dua minggu sebelum Terbuka AS, dipindahkan ke Flushing Meadows dan akan dimainkan pada 20 hingga 28 Ogos di gelanggang Pusat Tenis Nasional tanpa penonton akibat wabak COVID-19. Perlawanan Terbuka AS akan bermula di sana pada 31 Ogos. Clijsters, ibu kepada tiga orang anak, kembali ke Jelajah WTA tahun ini setelah bersara pada tahun 2012.

Dia tewas dalam pertandingan pertamanya di Dubai pada bulan Februari dan di Monterrey pada bulan Mac lalu.

Dia pertama kali bersara pada tahun 2007 sebelum membuat kemunculan semula pada tahun 2009, apabila dia memenangi gelaran Terbuka AS berturut-turut dengan yang pertama pada tahun 2005.

Reaksi Kim Clijsters dari Belgium semasa menentang Garbine Muguruza dari Sepanyol dalam Kejuaraan Tenis WTA Dubai Duty Free, di Stadium Tenis Dubai di Emiriah Arab Bersatu pada 17 Februari lalu. Juara Grand Slam empat kali, Kim Clijsters adalah antara empat pemenang gelaran utama yang diberikan wildcard ke WTA tuneup Terbuka AS bulan depan di New York. – AFP

Bekas pemain nombor satu dunia, Clijsters juga berjaya merangkul kejuaraanTerbuka Australia 2011 dan pada tahun 2017 dianugerahkan International Tennis Hall of Fame setelah merangkul 41 gelaran perseorangan.

Osaka, 22, memenangi Terbuka AS 2018 dan Terbuka Australia 2019. Beliau bintang ke-10 teratas disenaraikan sebagai atlet wanita dengan gaji tertinggi di dunia oleh majalah Forbes pada bulan Mei lalu.

Stephens, 27, ialah pemenang Terbuka AS 2017 setelah tidak beraksi selama 11 bulan kerana kecederaan kaki kanan, melihat kedudukannya jatuh ke tangga ke-957 dunia.

Venus Williams, 40, telah memenangi tujuh gelaran Grand Slam dan 49 acara kerjaya secara keseluruhan.

Bekas pemain nombor satu dunia itu menjadi wanita keenam yang memperoleh 800 kemenangan sepanjang masa.

McNally, 18, adalah semi finalis Washington tahun lalu dan menewaskan juara 23 kali Grand Slam Serena Williams pada Terbuka AS tahun lalu. – AFP