Clippers singkirkan Mavericks playoff kedua NBA

MIAMI, 31 OGOS – Kawhi Leonard menamatkan perlawanan dengan 33 mata dan 14 rebound selepas Los Angeles Clippers mara ke pusingan kedua playoff NBA dengan kemenangan 111-97 ke atas Dallas Mavericks kelmarin.

Leonard, yang merupakan Pemain Paling Berharga dalam final NBA tahun lalu bersama Toronto Raptors, turut melakukan tujuh assist dan lima steal untuk Clippers, yang merangkul kemenangan dalam siri ini.

“Hanya berada di kedudukan saya dan membuat percubaan dengan yakin dan ia telah masuk ke dalam jaring,” kata Leonard selepas 30 mata yang ke-15 dalam perlawanan berturut-turut. “Mereka hanya perlu memberikan kepada saya dan saya melakukan percubaan dengan penuh keyakinan.”

Clippers akan bertemu sama ada Utah atau pasukan bimbingan Jamal Murray, Denver Nuggets, dalam perlawanan terbaik dari tujuh permainan pada Selasa dengan mengalahkan Jazz 119-107.

Luka Doncic menjaringkan 38 mata dalam kekalahan yang tanpa disaksikan oleh peminat di gelembung kuarantin di resort Disney World, di Orlando, Florida.

Aksi pemain LA Clippers, Kawhi Leonard mendapat rebound ke atas Dorian Finney-Smith semasa aksi perlawanan pusingan kedua playoff NBA di mana LA Clippers berjaya menewaskan Dallas Mavericks 111-97.- AFP

Clippers memulakan separuh masa kedua dengan jaringan 20-3 untuk merapatkan kedudukan 66-54 dan merapatkan jurang kepada 88-82 pada permulaan pusingan keempat selepas pasukan yang diketuai oleh Doncic tetapi kemudiannya sekali lagi ketinggalan.

Dallas yang bermain tanpa pemain tengah Kristaps Porzingis, kerana mengalami kecederaan lutut.

“Momentum boleh berubah dengan sekelip mata,” kata Leonard. “Anda mesti sentiasa bersaing, tidak kira anda berada di atas atau berada di bawah yang penting anda mesti kekal fokus.”

Penyerang Clippers, Marcus Morris telah dikeluarkan pada lewat suku pertama, selepas dipersalahkan kerana kekasaran ke atas pemain berusia 21 tahun, Doncic.

Morris memegang dan kemudian memukul Doncic dengan lengan menghempas kepala selepas pemain bintang Slovenia menjaringkan mata. “Itu adalah permainan yang teruk,” kata Doncic.

Di Eastern Conference, Jayson Tatum dan Marcus Smart, masing-masing menjaringkan 21 mata untuk membawa Boston Celtics menewaskan juara pertahan Raptors 112-94 dalam perlawanan pembukaan dari siri dua pusingan.- AFP