Tuesday, August 16, 2022
27.1 C
Brunei

Clough tinggalkan DPMM FC

-

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 DIS – Pemain pertahanan DPMM FC, Charlie Clough mengumumkan tidak akan menandatangani kontrak baharu bersama kelab berkenaan selepas tiga musim bermain untuk pasukan itu di tengah-tengah ketidakpastian pandemik COVID-19.

“Bukan begini cara yang saya mahukan untuk mengakhiri tempoh berada di sini tetapi dengan rasa berat hati saya ingin mengumumkan bahawa saya tidak akan membaharui kontrak bersama kelab. Ini adalah disebabkan oleh ketidakpastian yang kita hadapi pada masa ini. Inilah keputusan yang saya buat,” umum pemain tersebut melalui media sosial baru-baru ini.

“Hal ini tidak merugikan masa saya bersama DPMM FC kerana ia adalah pengalaman yang menakjubkan dan dipenuhi dengan kenangan dan akan sentiasa berada dalam ingatan saya.

“Pemain-pemain sangat luar biasa di dalam dan luar padang sejak pertama kali saya berada di sini,” tambahnya.

Clough merupakan pemain tonggak utama dalam membimbing kelab menjuarai Liga Perdana Singapura (SPL) semasa penampilan sulungnya pada 2019. Beliau menyembahkan setinggi-tinggi menjunjung kasih kehadapan Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri dan Pengerusi Kelab DPMM FC, kerana memberikan peluang untuk mewakili kelab.

Charlie Clough mengumumkan bahawa dia tidak akan menyambung kontrak bersama pasukan DPMM FC.- Gambar oleh Shahiruddin

“Ia adalah satu penghargaan dan saya berbangga kerana berjaya menjadi juara pada 2019. Pihak pengurusan turut memainkan peranan besar dan saya ingin mengucapkan terima kasih kerana membuatkan saya merasa dialu-alukan sejak tiba di negara ini.

“Akhir sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada peminat dan rakyat Brunei.

Mereka mengalu-alukan saya dengan hati terbuka dan oleh itu Brunei akan menjadi tempat istimewa dalam hati saya,” katanya.

Pada November 2020, kelab menerima suntikan semangat selepas Clough bersetuju untuk melanjutkan kontrak sehingga musim 2021.

Walau bagaimanapun, DPMM FC tidak dapat menyertai SPL buat dua musim berturut-turut berikutan sekatan perjalanan akibat pandemik.

Beliau merupakan salah seorang daripada tiga pemain import yang dibawa oleh jurulatih Adrian Pennock dalam pra musim 2019. Kualiti permainan Clough merupakan kunci utama pasukan berjaya mencatat rekod tanpa bolos dalam tiga perlawanan pembukaan.

Bekas pemain Sutton United itu diturunkan 23 kali dalam 24 perlawanan dan berjaya menjaringkan dua gol. Sebagai pengiktirafan kepada persembahan yang mengagumkan sepanjang musim, beliau telah tersenarai dalam Pasukan Terbaik Tahunan AIA semasa Malam Anugerah SPL.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -